De nieuwste recepten
Voorgerechten
Bijgerechten
Koffiesnacks
Arachideolie
Minyak kacang tanah
Arachidis oleum hydrogenatum
Arachideolie is plantaardige olie die uit pinda's wordt gewonnen. De olie is een heel heldere, lichtgekleurde, enigszins naar pinda's ruikende olie, die sterk kan worden verhit. Dat maakt de olie zeer geschikt voor roerbakken. Omdat de olie weinig verzadigde vetzuren bevat, kan deze olie ook in warme streken lang bewaard worden zonder ranzig te worden. Onder de 2 graden kan de olie dik worden, maar wordt op kamertemperatuur weer vloeibaar.
Arachide- of pindaolie wordt ook in cosmetische producten gebruikt.
- Pindaolie
- Aardnotenolie
Na de oogst worden de pinda's 2 tot 4 weken gedroogd. Daardoor wordt het vochtgehalte teruggebracht van 40% tot 7%. Het oliegehalte is 45%. Daarna worden de pinda's gedopt en wordt de olie uit de noten geperst. De olie moet worden gezeefd, waardoor een heldere olie overblijft. De pulp die na het malen en persen is overgebleven wordt met een oplosmiddel vermengd en daarna nog eens uitgeperst. Hierbij ontstaat een olie die van mindere kwaliteit is. Het restproduct wordt als veevoer gebruikt. Koudgeperste olie kan tot 160 graden worden opgewarmd, terwijl de geraffineerde olie tot 230 graden kan worden verhit zonder te verbranden.
Koudgeperste arachideolie is gelig van kleur en heeft een lichte pindasmaak. Geraffineerde arachideolie is smaakloos.
De pinda komt oorspronkelijk uit Zuid-Amerika en vooral uit Brazilië. Door Spaanse, Portugese en Chinese handelaren zijn de pinda's over de tropische gebieden verspreid. China en India zijn nu 's werelds grootste producenten van pinda's.
Arachideolie is in de supermarkt en de oosterse toko's te koop.
Mensen met een pinda-allergie kunnen alleen geraffineerde arachideolie verdragen, de koudgeperste niet, daarom kunnen ze beter een andere oliesoort gebruiken.
Pindakaas was vroeger het restproduct van de arachideolie. Omdat de olie er uit was gehaald was deze pindakaas erg droog.