Ontvang de nieuwste updates
De nieuwste recepten
Geen recept missen?
Chinese Kool
Sawi putih
Brassica pekinensis
Kruisbloemen / kool
Chinese kool heeft een ovale, cilindrische krop, die bestaat uit brede geel/groene, kreukelige bladeren met een brede witte nerf. De buitenste bladeren zijn makkelijk van de krop te halen en die worden meestal gestoomd, gewokt of gekookt. Het binnenste van de krop is licht geel en is geschikt om rauw als salade te eten.
Er bestaan vele soorten Chinese kool. Zo heb je het granaattype, dat is een langwerpige kool met stugge bladeren en het zachtere Japanse type, en dat is een korte, brede kool.
De kool is het hele jaar verkrijgbaar. Al is de grote aanvoer wel in oktober en november. In de winter wordt de kool in kassen gekweekt, of uit Spanje ingevoerd. In de zomer komen ze van de volle grond.
- Cantonner witkrop
- Wong bok
Chinese kool heeft een knapperige structuur, maar geen echte koolsmaak. De smaak is mild en zoet. Dit maakt de kool tot een groente waar ook kinderen dol op zijn. De smaak is een kruising tussen kool, paksoi, ijsbergsla, en selderij.
Hij kan zowel rauw als gekookt worden gegeten. De smaak is het beste als de kool beetgaar is wat na 10 minuten koken al bereikt wordt. Hij kan worden gebruikt in roerbakschotels met andere ingrediënten, zoals tofu, tomaten, ui, paprika, prei, champignons of courgette.
Chinese kool werd voor het eerst in de vijfde eeuw in het noorden van China geteeld. Hij werd daar „Bai-Tsai“ genoemd, wat "witte groente" betekent. Vanaf de 15e. eeuw werd de kool in Korea verbouwd en vanaf de 19e. eeuw in Japan. Wij kennen de kool sinds de 20e. eeuw. Bij ons wordt de Chinese kool in kassen verbouwd.
Chinese kool kan vanaf eind april gezaaid worden onder verwarmd glas. Zaai rechtstreeks in potjes of perspotjes een drietal zaden en houd de sterkste zaailing over. Te oud plantmateriaal veroorzaakt een groeistoornis. Een minimumtemperatuur van 20 graden C overdag en 16 graden C 's nachts is een vereiste, dit om doorschieten te voorkomen. Daarna worden de planten in de volle grond gezet. De oogst valt dan in juni. Bij te laat oogsten vormt de plant een bloeistengel.
Zaaien in de volle grond wordt in verband met doorschieten vanaf half juli tot begin augustus gedaan en half oktober tot begin november wordt er dan geoogst. De oudere rassen zijn alleen geschikt voor zaai vanaf juli. Ook Chinese kool van het Japanse type is minder schietgevoelig. De kool verdraagt enige vorst.
Uitplanten kan in september in een onverwarmde kas om het oogstseizoen wat te verlengen. Wat betreft de standplaats moet je er rekening mee houden dat het koolgewassen zijn. Kies dus een plaats waar de vorige maanden en jaren geen koolgewassen stonden.
Een voedzame en vochthoudende grond, waar een ruime hoeveelheid compost of goed verteerde stalmest aan toegevoegd is, is gewenst. Kalktoediening in het vroege voorjaar om de pH te verhogen is aan te raden. Chinese kool en paksoi zijn namelijk heel gevoelig voor knolvoet. Deze bekende schimmelziekte die de wortels van koolgewassen doet opzwellen komt minder voor bij hoge pH. Kies een perceel dat vrij veel zonlicht krijgt, alhoewel wat lichte schaduw voor deze groente 's zomers een voordeel kan zijn. Chinese kool groeit snel en is al na acht tot tien weken oogstbaar.
Chinese kool is te koop in de supermarkt en bij de groentespeciaalzaak.
Meerdere onderzoeken leiden tot het resultaat dat kanker wordt voorkomen door het eten van kool. De verantwoordelijke groep voedingstoffen hiervoor zijn de glucosinolaten. Elke glucosinolaat heeft weer een licht andere werking maar over het algemeen is wetenschappelijk vastgesteld dat het eten van Chinese kool goed werkt tegen borstkanker, blaaskanker, darmkanker en prostaatkanker.