Ontvang de nieuwste updates
De nieuwste recepten
Geen recept missen?
Bouillonpoeder
Kaldu bubuk
Bouillonpoeder is een extract van kippenbouillon met andere smaakmakers in poedervorm, met en zonder ve-tsin verkrijgbaar. Ve-tsin wordt in de Chinese keuken vaak gebruikt om gerechten en sausjes hoger op smaak te brengen, vooral groenteschotels. Bouillonpoeder wordt gebruikt ter vervanging van zelfgetrokken hoogwaardige bouillons, maar ook ter vervanging van bouillonblokjes waar je altijd minder dan een blokje van nodig hebt.
- Vleesbouillonpoeder
- Groentebouillonpoeder
Om alle chemische toevoegingen te vermijden kan men ook makkelijk zelf groentebouillonpoeder maken. Men beslist zelf welke ingrediënten men wil, hoe zout en dat alles puur van smaak.
Afhankelijk van de hoeveelheid poeder neemt men:
soepgroente, knoflook, uien, champignons. Dit alles snijdt men klein en doet dat in de sapcentrifuge. Door de ontstane massa wordt zout naar wens geroerd, waarna men de brei op bakpapier op een bakblik uitstrijkt. Schuif het blik in de oven en droog de massa op 70 graden gedurende een uur of 5. Kijk regelmatig of al het vocht is verdampt. Doe de gedroogde groenten in de blender, voeg nog specerijen naar smaak toe en maal alles tot poeder. Bewaar het in een goed gesloten stopfles en je hebt je eigengemaakt groentebouillonpoeder.
Maakt men zelf het poeder dan smaakt het naar de groenten die men heeft gebruikt. Neemt men poeder uit een potje, dan zal het naar rund of kip smaken.
Bouillonpoeder is in de supermarkt in potjes te koop.