De nieuwste recepten
Voorgerechten
Bijgerechten
Koffiesnacks
Bacon
Daging babi asap
Bacon bestaat uit stukken vlees die gesneden worden van de flanken, de rug of de buik van een varken, die vervolgens worden gezouten, of gedroogd, of gerookt.
- Katenspek
- Ontbijtspek
- Zeeuws spek
- Gerookt spek
Het spek wordt ingewreven met zout om zo het vocht er uit te trekken, waarna het wordt gedroogd, wat ongeveer 9 maanden zal duren of gerookt, dan is het spek eerder voor consumptie klaar. Het spek kan ook gepekeld worden. Dan legt men het spek 2 tot 3 dagen in een zoutoplossing, waarna men het spek 2 tot 3 weken weghangt om te drogen en te rijpen. Om bacon te roken, wordt het spek boven smeulende houtsnippers gehangen. De rooktijd hangt af van de temperatuur. Dat kan 2 à 3 weken duren.
In de vleesindustrie wordt het rijpingsproces bespoedigd door natriumnitraat en fosfaat in het spek te injecteren. Dit komt de qualiteit en smaak niet ten goede. Bij het bakken van de bacon kan dan een witte vloeistof vrijkomen.
De bacon wordt daarna gekoeld om bacteriegroei tegen te gaan en om de houdbaarheid te bevorderen.
De smaak van het bacon hangt af van de kruiden in het zoutbad en van de soort houtsnippers die men gebruikt bij het roken. Men gebruikt o.a. appel, beuk, kers, noot, of eik.
Al sinds mensenheugenis worden varkens gehouden voor de slacht. Dit gebeurt over de hele wereld, behalve in de moslimwereld, waar het varken als onrijn wordt beschouwd.
Bacon wordt gesneden of aan een stuk verkocht door de slager. Ook op de vleesafdeling van de supermarkt kan men bacon kopen.