Ontvang de nieuwste updates

Blijf met de updates op de hoogte!

Banketbakkersroom

Kenmerken

Banketbakkersroom is een speciale gele vla-achtige room die vaak in tompoezen, eclairs, vlaaien, soezen en als vulling voor taarten gebruikt wordt.

De bestanddelen van banketbakkersroom zijn: melk, eierdooiers, suiker, maïzena of bloem en een vanillestokje.

Wanneer een deel slagroom door twee delen banketbakkersroom worden gespateld, spreekt met van zwitserse room.

Soorten

- Vanillebanketbakkersroom
- Crème pâtissière
- Zwitserse room

Samenstelling

Zelf banketbakkersroom maken:

Ingrediënten:

- 2 eierdooiers
- 40 gr. suiker
- 25 gr. bloem
- 2,5 dl. melk
- een half vanillestokje
- 25 gram boter

Bereiding:

De eierdooiers door de suiker roeren, de gezeefde bloem erdoor mengen en de massa met wat koude melk gladroeren. De rest van de melk met het opengesneden vanillestokje aan de kook laten komen, 20 minuten laten trekken en het stokje verwijderen. Goed roerend de melk aan het eiermengsel toevoegen. Daarna de massa al roerend aan de kook laten komen en ongeveer 4 minuten laten doorkoken. De zeer dikke vla nu en dan roerend laten afkoelen, pas op voor velvorming. Desgewenst de boter romig roeren en de vla langzaam al roerend er aan toevoegen.

Smaak

De room smaakt zoet en vanilleachtig. Gebruik je room of roomboter, dan wordt de smaak voller en steviger.

Verkrijgbaar

Het lekkerste is om de banketbakkersroom zelf te maken, maar als je in tijdnood zit, dan kun je een zakje instantroom gebruiken. Dit is in de supermarkt te koop.