Ontvang de nieuwste updates
De nieuwste recepten
Geen recept missen?
Schenkel
Sengkel
Schenkel is afkomstig van de voor- of achterpoten van runderen, schapen, geiten en varkens. Het kenmerkende aan een schenkel is, dat het bestaat uit vlees met het bot. Van runderen en kalveren is het een platte schijf met in het midden het bot met daarin duidelijk zichtbaar het beenmerg. De varkens-, lams- en geitenschenkel is meer langwerpig. De schenkels van de achterpoten van het dier bevatten meer vlees dan die van de voorpoten.
De kalfsschenkel is het hoofdbestanddeel van de bekende Italiaanse "ossobuco". Alle schenkelsoorten kunnen worden gebraden of gestoofd. De runderschenkel wordt vaak gebruikt om er bouillon van te maken. Het bot en het merg zorgen voor extra smaak en uit het bindweefsel in het vlees komt gelatine vrij, dat er voor zorgt dat de bouillon licht gebonden wordt. Hoe langer de bouillon op staat, hoe krachtiger hij wordt.