Ontvang de nieuwste updates
De nieuwste recepten
Geen recept missen?
Spekkoekkruiden
Bumbu spekuk
Spekkoek is een soort botercake, die bestaat uit dunne laagjes met om en om een donkere en een lichte laag. De koek is ontstaan in Nederlands-Indië en bevat kaneel, kruidnagel, nootmuskaat en kardemom.
Je kunt de kruiden natuurlijk ook in andere soorten gebak gebruiken, zoals in cakes, puddingen, koekjes en brownies.
Je kunt zelf ook spekkoekkruiden maken. Dit is vaak lekkerder en naar je eigen smaak aan te passen.
Ingrediënten:
- 2 eetlepels kaneelpoeder
- 1 eetlepel nootmuskaat
- halve theelepel kruidnagelpoeder
- halve theelepel kardamompoeder
Bereiding:
Rooster de kruiden in een droge koekenpan en maal het tot een fijn poeder. Bewaar de kruiden in een luchtdicht afgesloten pot. De geur en smaak gaan anders snel verloren. Als je kant en klare kruiden koopt, dan zal je merken dat elk merk zijn eigen smaak heeft. Probeer het kruidenmengsel te vinden, dat jij het lekkerste vindt.
De smaak is ongeveer vergelijkbaar met de koekkruiden die je o.a. gebruikt voor speculaas. Het heeft een kruidige tint door het gebruik van kruidnagelpoeder en nootmuskaat. Verwerkt in de spekkoek maakt het een zacht, zoetig en kruidige koek.
Spekkoekkruiden zijn in zakjes bij de toko te koop.