Ontvang de nieuwste updates
De nieuwste recepten
Geen recept missen?
Bawang Goreng
Gebakken uitjes
Allium ascalonicum
Lookfamilie / sjalot
Bawang goreng zijn klein gesneden, krokant gebakken uitjes. Meestal worden sjalotten hiervoor gebruikt. Bawang goreng wordt gebruikt als bijgerecht bij de rijsttafel. Je strooit het op het laatst over het gerecht om een extra crunch en lichte uiensmaak te krijgen.
- Bawang merah goreng
- Bawang putih goreng
Neem zoveel uien of sjalotten als je denkt nodig te hebben. Snijd ze doormidden en daarna in dunne halve ringen. Bestrooi ze met wat bloem om het vocht op te nemen. Bak ze daarna in hete olie mooi bruin en krokant. Laat ze op keukenpapier uitlekken. Bewaar ze in een goed afgesloten trommel. Dit zelfde kun je doen met knoflook.
Door het bakken is de scherpe uiensmaak verdwenen. Wat overblijft is een milde uiensmaak.
De bawang goreng wordt al eeuwen in Zuid-Oost Azië gemaakt en is van daaruit over de hele wereld verspreid.
In de oosterse toko's en op de indonesische afdeling van de supermarkt is bawang goreng te koop.
Sommige koks bestrooien de uitjes met wat suiker om ze tijdens het bakken lekker te laten karamelliseren. Ook zijn er koks die ze liever zonder bloem bakken.