Ontvang de nieuwste updates

Blijf met de updates op de hoogte!

Dorade

Latijn

Sparus aurata

Familie / soort

Zeebrasems (Sparidae)

Kenmerken

De dorade wordt ook wel goudbrasem genoemd. Hij behoort tot de familie van zeebrasems. Zijn leefgebied is de Middellandse Zee en de noordoostelijke Atlantische Oceaan. Hij leeft in de kustwateren en bij ons wordt hij in de Waddenzee gevangen. Hij leeft hoofdzakelijk van schelpdieren, kleinere vissen en garnalen. Om de schelpen te kunnen kraken heeft de dorade sterke en scherpe tanden.

Er zijn twee soorten dorades, de dorade grise en de dorade rose. De rose is zilverkleurig met een sikkelvormige gouden band tussen de ogen. Hij heeft een hoge rug en een goudkleurige donkere vlek op de wangen en kieuwdeksel. Op de zijden heeft de dorade bruine lengtestrepen. De grise verschilt daarin, dat hij een donkere rug heeft. Op de rug heeft de dorade een rugvin met 11 stekels en een aarsvin met 3 stekels. Hij is ongeveer 25 cm., maar er worden ook wel grotere exemplaren gevangen.

In Mediterrane landen als Griekenland, Turkije en Spanje wordt de vis gekweekt. De kleinere exemplaren die bij ons op de markt verschijnen komen uit Frankrijk.

Soorten

- Dorade rose
- Dorade grise

Smaak

De dorade heeft een stevige, volle smaak. Het vlees is stevig en bevat weinig graten. Het is een echte grilvis. Beide soorten kunnen het beste gestoofd, gebakken, gegrild of gefrituurd worden. De kleinere vissen kunnen ook prima gerookt worden.

Teelt

Dorades paaien het hele jaar door. Dit doen ze in ondiepe kustwateren met een zandige bodem waarop kelp groeit. De larven en de jonge vissen zoeken hierin beschutting tegen predatoren.

Verkrijgbaar

Dorade koop je op de markt of in de viswinkel.