Ontvang de nieuwste updates

Blijf met de updates op de hoogte!

Kokoswater

Vertaling

Air kelapa

Kenmerken

Kokoswater moet zeker niet verward worden met kokosmelk, de melkwitte vloeistof die gemaakt wordt door geraspt kokosvlees te mengen met water. Kokoswater is het vocht dat in een kokosnoot zit. Het wordt ook niet voor niets kokoswater genoemd en niet kokossap. Want sap is het overblijfsel van een vrucht die je uitgeperst hebt en bestaat uit de fruitsuikers van die vrucht. Afhankelijk van het feit of de producent er zelf nog suikers aan toevoegt of niet, kan dat suikergehalte dan nog best hoog zijn.

Kokoswater wordt vaak geassocieerd met gladde, groene kokosnoten, waarin een rietje is gestoken. Dit komt omdat in de tropen de straatverkopers van kokoswater altijd deze groene kokosnoten gebruiken, omdat deze een vrij zachte schil hebben en dus makkelijk te openen zijn. Een rietje erin steken is dus niet zo moeilijk. Mensen weten daarom niet dat het kokoswater, dat uit zo’n bruine, harige harde kokosnoot komt, minstens zo lekker is als dat uit de groene kokosnoot. Ze laten deze ook links liggen in de supermarkt omdat ze moeilijk open te breken zijn, laat staan dat je er op een fatsoenlijke manier een rietje in krijgt.

Als het openbreken uiteindelijk met een hamer is gelukt, is de hele noot aan diggelen en al het kokoswater verspild. En zo hebben de meeste mensen het heerlijke kokoswater van deze bruine, harde kokosnoten eigenlijk nog nooit geproefd. Jammer, want qua smaak en voedingswaarde zit er geen enkel verschil tussen het water van deze twee kokosnoten, het zijn alleen twee verschillende rassen. De ene is heel makkelijk te splijten en daardoor uitermate geschikt om op straat te verkopen, terwijl de andere moeilijk open te maken is en daarom alleen gebruikt wordt bij de productie van voorverpakt kokoswater. Daarbij wordt de schil mechanisch opengebroken.

Fabrikanten van kokoswater doen graag alsof hun kokoswater uit die groene kokosnoten komt, vanwege hun bekende tropische imago. Daarom zie je op hun verpakkingen de groene kokosnoot met daarin een rietje. Voorverpakt kokoswater komt altijd uit de bruine, harde kokosnoten. Daarom zouden deze mooie, bruine kokosnoten alle eer moeten krijgen.

Het verschil tussen kokoswater en gewoon water is dat kokoswater relatief veel kalium en een klein beetje koolhydraten bevat. Kokoswater bevat in vergelijking tot andere vruchtensappen weinig calorieën. Door de combinatie van water met mineralen, is kokoswater een zeer geschikte dorstlesser en een prima alternatief voor sportdrank.

Het klapperwater, dat bij gebrek aan andere dranken een best middel is, om de dorst te lessen, is het smakelijkst uit de klappers, die wel reeds hun volledige wasdom bereikt hebben, maar waarvan de dop nog niet verhard is. Naarmate de vrucht groeit, zet zich tegen de binnenwand van de dop het witte vruchtvlees (eigenlijk kiemwit) af. Bij jonge klappers is dit zacht; bij oudere wordt het harder. Het jonge vruchtvlees wordt vaak als versnapering gegeten.

Wie wel eens een kokosnoot geopend heeft, weet dat de buitenste harige schil (overigens hoort daar nog een gladde schil omheen) een dikke witte laag vruchtvlees en een waterige vloeistof omvat. Deze vloeistof wordt ook kokoswater genoemd. Hoe verser de noot, hoe meer kokoswater deze bevat en hoe beter je je dorst kunt lessen. Schud een kokosnoot dus goed als je er één wilt kopen, hoe meer het water binnenin klotst, hoe beter.

Samenstelling

Kokoswater heeft een geheel eigen samenstelling en smaak die je absoluut niet kan zien als een aftreksel van de kokosnoot zelf! Het bestaat, zoals de naam al zegt, uit water en is na water dan ook het meest natuurlijke, pure vocht dat er is, helemaal door de natuur zelf gemaakt. Kokoswater heeft het voordeel boven water dat het ook nog eens vol mineralen en vitaminen zit en dus een hoge voedingswaarde heeft (niet te verwarren met een hoge caloriewaarde, slechts 18 kcal per 100 ml).

Kokoswater is zo natuurlijk omdat het in feite gevormd wordt doordat de noot regenwater opneemt. De kokosnoot bevat een uniek filter van vezels, waarbij door een heel lang proces het vocht door de vezels van de kokosnoot wordt gefilterd en zo alleen het kostbare, schone water opneemt, en alle bevuilde stoffen en bacteriën buiten laat. Daarom is kokoswater ook het meest steriele vocht dat er is en is het bijna identiek aan ons menselijke bloedplasma. De kokosboom zelf voegt tijdens de ontwikkeling van de kokosnoot allerlei mineralen en vitaminen toe aan dit water en daardoor bestaat dit vocht alleen uit natuurlijk, steriel water, barstensvol voedingsstoffen met een zeer laag suikergehalte.

Herkomst

De kokospalm is vermoedelijk afkomstig uit Azië, maar Zuid-Amerika wordt ook wel genoemd.

Teelt

De kokospalm, ook wel klapperboom of klapper genaamd (Nederlandse verbastering van Maleis kelapa wat kokospalm betekent), behoort tot de Palmenfamilie. De kokospalm komt in het tropisch gebied voor, vooral op eilanden en langs kusten. De plant wordt geteeld voor haar vrucht, de kokosnoot. Na zes à zeven jaar komt de palm in productie, vormt vrijwel maandelijks een bloemtros, produceert 80 tot 125 noten per jaar en houdt dit tot 60 jaar vol. De vruchten groeien uit aan de boom en na ongeveer een half jaar, als ze rijp zijn, vallen ze af.

De kokosnoot is eigenlijk geen noot maar een steenvrucht van de kokospalm.

De kokosnoot, zoals deze te koop is, is slechts een deel van de gehele vrucht. De eigenlijke vrucht is veel groter (tot 30 cm. lang en 1.5 kg zwaar) en bestaat uit een groen-bruine, gladde, buitenste vruchtlaag. Daaronder bevindt zich een dikke, bruine, vezelige laag waar onder meer touw van wordt gemaakt.

Tenslotte is er de binnenste laag van de vrucht, dit is de harde, houtige laag die de kokosnoot omgeeft.

Verkrijgbaar

Het meest pure kokoswater krijg je als je een verse kokosnoot koopt in de supermarkt of bij de groenteboer.

Leuke weetjes

Een kokosnoot kraken is eigenlijk geen probleem. Volg de aanwijzingen en je zult zien, dat het een eenvoudig karweitje is.

Kokoswater uitgieten:

Iedere kokosnoot heeft drie deukjes, waarvan er eentje altijd duidelijk zachter is dan de rest. Neem een chinees eetstokje, schroevendraaier of iets anders dat lang en dun is en steek het zachtste deukje ermee in. Pak nu een glaasje en schud het kokoswater er in uit. Heerlijk en gezond om te drinken, zó puur of vermengd met vruchtensap!

Breek de kokosnoot open:

Neem een hamer, houd de kokosnoot in je hand en begin rustig en met zekere slag langs de ‘evenaar’ van de kokosnoot te slaan. Let op: het doel is hier niet om met drie meppen de kokosnoot aan diggelen te breken ! Door rustig rondom te slaan, creeer je een zwakke zone in de wand. Na een aantal slagen breekt de kokosnoot langs die lijn open.

Kokosvlees uithalen:

Neem een halve kokosnoot en een scherp mesje. Kerf vanuit het midden onderin een lijn omhoog naar de rand van de schil. Zorg dat je mesje helemaal door het vruchtvlees gaat, dus de harde wand van de kokosnoot raakt. Herhaal tot je helemaal rondom vanuit het midden lijnen omhoog hebt getrokken. Steek nu het mesje tussen de bruine wand van de noot en het witte vruchtvlees. Wrik een beetje; het vruchtvlees zal helemaal loskomen van de wand langs de sneden die je hebt gemaakt. Je krijgt mooie witte stukken kokosvlees met een bruine dunne schil; die kun je gewoon eten, vol vezels! Wegsnijden kan natuurlijk ook.