Ontvang de nieuwste updates
De nieuwste recepten
Geen recept missen?
Bihun
Rijstnoedels
Bihun is afgeleid uit het Chinees. "Bi" betekent rijst en "hun" betekent bloem. Bihun zijn noedels gemaakt van rijstmeel.
In de Chinese keuken zijn er verschillende soorten rijstnoedels, varierend van (ultra)dunne ronde ‘spaghetti’ tot brede, platte ‘tagliatelle’. De bekendste soort in Nederland is natuurlijk mihoen of rijstmie. De noedels zijn grauwwit tot transparant van kleur, maar worden na koken wit of witgeel. Let op, mihoen, de dunne ronde sprieterige rijstnoedel wordt vaak verward met glasnoedels, die niet van rijst maar van mungbonenmeel gemaakt zijn.
- Kwetiaw basah
- Kwetiauw kering
Bihun wordt rijstnoedels genoemd, omdat ze van rijstmeel en water worden gemaakt. Soms wordt er ook tapiocameel of maizena aan toegevoegd. Dit wordt gedaan om de noedels mooi glanzend en doorschijnend te maken. Ze krijgen hierdoor ook een wat taaie structuur.
Ze zijn in allerlei diktes en breedtes te koop, zowel gedroogd, vers of uit de diepvries. Rijstnoedels zijn zeer geschikt voor mensen met een glutenallergie. Zij verdragen geen tarwe, dus de gewone mie is voor hen ongeschikt.
De smaak van bihun is neutraal. Daardoor zijn rijstnoedels erg geschikt om allerlei gerechten mee te bereiden.
De noedels eerst kort in water koken tot ze zacht zijn, zo’n drie tot vijf minuten (afhankelijk van het type en de dikte van de noedels). Dan afspoelen met veel koud water en wegzetten tot gebruik. De rijstnoedels worden toegevoegd aan de wok met ingrediënten en smaakmakers en sudderen gaar, waarbij ze de smaken opnemen.
De rijst noedels zijn oorspronkelijk afkomstig uit China, maar tegenwoordig worden ze over heel Zuidoost-Azië gegeten en gemaakt.
De rijstnoedels zijn in allerlei maten in de toko te koop.
Net als glasnoedels kunnen gedroogde rijstnoedels in olie worden gebakken, dan zwellen ze op als een soort kroepoek. Leuk om een ‘nestje’ te maken of als crunchy ingrediënt.