Ontvang de nieuwste updates
De nieuwste recepten
Geen recept missen?
Abrikozenjam
Aprikot selai
Abrikozenjam is een jam gemaakt van abrikozen. Jam of confituur is een voedingsmiddel bestaande uit een pasta van vruchten, dat op diverse wijzen wordt toegepast, waaronder als broodbeleg en in gebak. Volgens de warenwet bevat jam (huishoudjam) ten minste 350 gram vruchtenpulp per kg, bij 450 gram vruchtenpulp of meer mag het 'extra jam' of 'extra confituur' heten. Sommige lightproducten, die veel minder suiker bevatten, mogen daarom geen jam meer heten en worden dan bijvoorbeeld 'vruchtenspread' genoemd.
In confituur worden hele vruchten gebruikt, al kan het zijn dat tijdens de bereiding vruchten stuk gaan. Bij de bereiding van jam worden de vruchten gepureerd of tijdens de bereiding fijngehakt. Bij de bereiding van gelei wordt alleen het sap van de vruchten gebruikt. Marmelade wordt gemaakt met (de schillen van) citrusvruchten en heeft hierdoor een bitterzoete smaak.
- Aardbeienjam
- Kersenjam
- Bosvruchtenjam
- Vijgenjam
Jam wordt traditioneel gemaakt door een massa vruchten in te koken met een grote hoeveelheid suiker. Behalve dat de suiker het product extra zoet maakt, heeft het ook een conserverende werking. Ook wordt er een bindmiddel toegevoegd, zodat de jam beter smeerbaar is. Een biologisch bindmiddel is pectine.
Tegenwoordig worden de vruchten met kant en klare geleisuiker met eventueel wat extra toegevoegde geleipoeder voor pectine-arme vruchten 4 minuten gekookt en direct daarna in steriele potjes gedaan. De geleisuiker bevat naast suiker ook pectine en citroenzuur. Voor minder zoete jam is er geleisuiker met meer pectine.
Om de jam lang houdbaar te maken, moet je de jampotjes steriliseren. Dat doe je door kokend water in de potjes te gieten, dat een poosje te laten staan en daarna het water weg te gieten en de potjes op de kop op een schone theedoek te zetten. De hete jam schenk je in de nog warme potjes, je schroeft de deksel er op en laat de potjes op de kop afkoelen. Omdat de hete lucht in de pot afkoelt, zal er een vacuüm gezogen worden. De pot is nu luchtdicht afgesloten en de jam blijft lang houdbaar.
Abrikozenjam heeft in de eerste plaats de smaak abrikozen. Daarnaast is jam zoet. Door zelf jam te maken bepaal je hoeveel fruit je wilt gebruiken en natuurlijk ook hoe zoet je de jam wilt hebben. Wil je de jam minder zoet hebben, dan kan je minder suiker gebruiken. Je moet dan wel een extra geleermiddel gebruiken, want anders kan de jam te dun blijven.
Het maken van jam is een manier om fruit te conserveren en daarom zullen de mensen zolang ze fruit hebben verzameld jam gemaakt hebben. Al zal de manier waarop door de tijd sterk zijn veranderd.
Abrikozenjam is in elke supermarkt en reformwinkel te koop.