Ontvang de nieuwste updates
De nieuwste recepten
Geen recept missen?
Basilicum
Selasih
Ocimum basilicum
Lamiaceae / kruid
Basilicum is een gevoelige eenjarige plant. Hij wordt ongeveer 45 cm. hoog en 30 cm. breed. De stengels zijn harig, fijn, geribbeld, vierkant, vertakt en lichtgroen tot rood aan de basis. De bladeren zijn groot, gekarteld, ovaal, puntig en heldergroen, met een warme en toch frisse, sterke geur. Basilicum is een belangrijk keukenkruid. Basilicum wordt ook wel koningskruid genoemd.
- Citroenbasilicum
- Anijsbasilicum
- Thai basilicum
Basilicum is een smaakmaker voor soepen, sauzen, groenten, tomaten, kaas, ei, vis, vlees, gevogelte, konijn en lever. Verse basilicum voegt u aan het einde van een bereiding toe. Verwarmt u verse basilicum, dan verliest ze veel van haar smaak. Dat geldt overigens weer niet voor gedroogde basilicum, die kan gerust een tijdje meekoken. In plaats van verse basilicum kunt u ingevroren basilicum gebruiken.
Van oorsprong is basilicum afkomstig uit India. Het is in India een heilig kruid dat aangeplant wordt bij tempels en gewijd is aan de Hindoegoden. De bewoners van India kozen dit kruid ook om de eed op te zweren bij de rechtbank.
Basilicum groeit het beste op een warme en zonnige plaats, beschut tegen wind, vorst en snikhete middagzon. De grond het liefst goed gedraineerd en vochtig. Zet de planten niet te dicht tegen elkaar, want dan kan er schimmel optreden.
In warme landen zal de basilicumplant meerjarig zijn. In de koudere streken sterft de plant in het najaar af en zal men in de lente weer moeten zaaien.
Basilicum kan men in de supermarkt kopen. Soms als plant in een pot, maar meestal een paar takken in folie verpakt. Ook kan men hier gedroogde basilicum kopen.
Omdat basilicum rond het graf van Christus na de wederopstanding groeide, gebruiken sommige Grieks-orthodoxe kerken het om er wijwater mee te bereiden en zetten potten met basilicum bij het altaar.
In Italië kon een dame die op vrijersvoeten wilde, dit aangeven door een pot met basilicum voor haar raam te zetten.