De nieuwste recepten
Voorgerechten
Bijgerechten
Koffiesnacks
Witvisfilet
Witvis is over het algemeen kleine zilverwitte vissen uit de karperfamilie. Over het algemeen zijn witvissen zoetwatervissen, zoals kolblei, kopvoorn, alver, brasem, blankvoorn, rietvoorn, winde en sneep. Witvis is voor het ecosysteem erg belangrijk, want zij zijn het voedsel voor de roofvissen, zoals baars, snoekbaars, snoek en paling. Het begrip witvis is geen biologische benaming, maar meer de gebruikelijke naam voor deze vissen voor sportvissers en als keukenterm. Ook bepaalde zoutwatervissen vallen onder het begrip witvis. Dit zijn kabeljauw, schol, koolvis en tilapia.
Witvis is een zeer smakelijke vissoort, met als nadeel, dat de zoetwaterwitvis erg veel kleine graatjes bevat. Daarom wordt deze vissensoort niet veel gegeten. Een makkelijke manier om deze graten te verwijderen is om de vis te fileren en de filets met een scherp mes op korte afstanden van elkaar in te snijden. De graten worden dan stuk gesneden en worden tijdens het bakken of frituren krokant en kunnen dan zonder gevaar opgegeten worden. Een andere manier is door de filets in citroensap of een beetje azijn te marineren. Door het zuur wordt de kalk in de graten zacht.
- Kolblei
- Kopvoorn
- Alver
- Brasem
- Blankvoorn
- Rietvoorn
- Winde
- Sneep
- Kabeljauw
- Schol
- Koolvis
- Tilapia
De smaak van de filet hangt natuurlijk af van de soort vis en van de bereidingswijze. Filets kun je bakken, stoven, in een roerbakgerecht gebruiken of in de oven bereiden.
Visfilets koop je in de supermarkt of in de viswinkel, maar als je zelf vis wilt fileren, kijk dan eens naar de volgende film: http://www.youtube.com/watch?v=mYQ_FpJxd8Q