De nieuwste recepten
Voorgerechten
Bijgerechten
Koffiesnacks
Vanille-ijs
Roomijs bestaat uit eidooiers, suiker, melk en slagroom. Voor vanille-ijs wordt de melk gekookt met vanillestokjes. Eventueel wordt het merg uit de vanillestokjes toegevoegd aan de melk, wat kleine zwarte puntjes in het ijs geeft, als teken dat het ijs van echte vanille is gemaakt. Het melk-ei-slagroom-mengsel wordt in een ijsemmer al draaiende bevroren. Het kan direct na het draaien als "vers ijs" of "softijs" worden gegeten, maar de voorkeur verdient het om het ijs 12 uur te laten rijpen in de vriezer.
Voor een goede textuur is het belangrijk dat het watergehalte in je ijs niet te hoog is. Er moet dus genoeg vet, eiwit en suiker in zitten om te voorkomen dat zich grote ijskristallen vormen. IJskristallen zorgen er namelijk voor dat het ijs niet zacht en romig in de mond aanvoelt. Verder moet je op zoek naar goeie vanille, want als dat ergens beloond wordt is het wel in onderstaand recept.
Natuurlijk kun je vanille roomijs kopen. Maar ijs is zelf heel makkelijk te maken. Serveer vanille roomijs met bijvoorbeeld een frisse fruitsalade of een frambozensaus. Als je eenmaal de kunst van ijs maken onder de knie hebt kun je natuurlijk eindeloos variëren. Vanille roomijs kun je trouwens ook maken zonder ijsmachine. Zet daarvoor het vanille roomijs in de vriezer en roer elke 20-30 minuten door.
Vanille-ijs
Ingredienten:
- 250 ml. volle melk
- 1 vanillepeul van hoge kwaliteit
- 4 eidooiers van grote eieren (L)
- 75 gr. witte basterdsuiker
- 250 ml. slagroom
- snufje zout
Bereiding:
Snijd de peul in de lengte doormidden met de punt van een scherp mesje. Laat de twee helften trekken in de volle melk, in een kom au-bain-marie. Het water onder de kom mag best koken, de melk hoeft alleen niet meteen heel heet te worden (70 ºC is een mooi streven). Dit mag een kwartier staan.
Ondertussen klop je met een mixer de eidooiers met de suiker net zo lang tot het mooi wit romig is. Hoewel het mooi luchtig wordt, gaat het daar niet om: Het is vooral belangrijk dat de suiker helemaal opgelost is. De luchtigheid zal verdwijnen zodra we de warme melk erdoor mengen. Gooi ook een snuf zout bij het mengsel.
Zet het vuur onder de au-bain-marie hoog. Doe nu het eimengsel bij de melk (of andersom) en verwarm het geheel au-bain-marie tot de eigelen gaan binden (82 ºC). Blijf constant roeren zodat er geen eierkoek ontstaat op de bodem van de kom. Een RVS kom werkt wel prettig, omdat die de warmte goed geleidt. Zodra de eigelen gebonden zijn mag de vla van het vuur en mag het geheel afkoelen. Wil je luchtig ijs, dan is nu het moment om de mixer er nog een keer in te zetten, tijdens het afkoelen krijg je er best nog wat luchtigheid ingeslagen. Zet het “ijsbeslag” nu in de koelkast om nog verder af te koelen. Het beste is het om het een nacht te laten trekken. Dit opstijven zorgt ervoor dat het vet uit de melk en eigelen een vetnetwerk gaan vormen, wat de textuur van het ijs ten goede komt.
Een half uur voordat je ijs wil, klop je de slagroom lobbig tot stijf en meng je dit door de vla. Vergeet niet de vanillepeulen eruit te halen (schraap eventueel nog de laatste pitjes eruit). Giet nu alles in de ijsmachine en laat deze een half uurtje tot 45 minuten zwoegen.
Vanille roomijs heeft de heerlijke volle roomsmaak met het vanille-aroma. Met dit ijs als basis kan je alle soorten vruchtenijs maken. Je hoeft alleen de vruchten tot moes te malen en bij de vanillecustard te doen. De rest gaat als in het bovenstaande recept.
Vanille-ijs koop je in de supermarkt.