Ontvang de nieuwste updates
De nieuwste recepten
Geen recept missen?
Bier
Bir
Bier is een gefermenteerde drank gemaakt met water, mout en plantendelen (of extracten daarvan) die instaan voor de smaak en/of de bewaring van het bier (bijvoorbeeld kruiden en/of hop).
- Pilsener
- Bockbier
- Trappistenbier
- Bruinbier
- Witbier
Er bestaan verschillende manieren om bier te maken (brouwen). De tegenwoordig meest gebruikelijke methode in Europa en Noord-Amerika is het in bronwater laten fermenteren van de mout van gerst met gist. Tijdens dit proces worden koolzuurgas en alcohol geproduceerd. Voor de gisting worden hopbellen, de vrouwelijke bloemen van hop, meegekookt als smaakmaker en conserveermiddel.
Door de jaren heen hebben zich vele manieren ontwikkeld om bier te brouwen. Toch is het eigenlijke brouwproces nauwelijks veranderd.
Van een bepaalde graansoort (veelal Gerst) worden de graanvruchten tot kiemen gebracht en vervolgens gedroogd. Het resultaat wordt mout genoemd. Deze mout wordt vervolgens geplet. Daarna wordt een soort pap van de geplette mout gemaakt. Dit wordt gekookt en er wordt hop (of hopproducten) aan toegevoegd. Het koken zorgt er voor dat de hopzuren vrijkomen.
Het afgekoelde resultaat wordt vergist. Gedurende en na de eerste vergisting krijgt het bier een typische smaak. Verschillen in grondstoffen en het productieproces leiden tot smaakverschillen. Deze laatste begint al bij het drogen van de gekiemde granen. Het eenvoudig drogen zal geen grote invloed op de smaak hebben, maar de mout kan ook worden gebrand, wat het uiteindelijke bier een donkere kleur en een koffieachtig aroma zal bezorgen. Soms wordt de mout gerookt. Dit levert rookbier op.
Schuim ontstaat in eerste instantie door het mengen van de "biervloeistof" met koolstofdioxide. Voor de schuimkraag is het belangrijk om enkel met vrouwelijke hopplanten te werken. De mannelijke hopplant is immers rijk aan vetten en vetzuren die het bierschuim verstoren.
De smaak van het bier hangt af van de manier van brouwen, de behandeling van de mout en het suikergehalte. De smaak gaat van bitter naar zoet.
De eerste bieren waren waarschijnlijk van spontane gisting. Waarschijnlijk al 4500 jaar voor Christus werd in Mesopotamië bier gefabriceerd. Het is daarmee een van de oudste dranken uit de menselijke geschiedenis.
In West-Europa werd bier aanvankelijk algemeen gedronken, maar de Romeinen gingen na verloop van tijd over op wijn. Bier werd daarna vooral geassocieerd met "onbeschaafde" volkeren, zoals de Germanen. In de Middeleeuwen werd veel bier gedronken, omdat het water niet voor consumptie geschikt was.
In veel kloosters en abdijen werd bier gebrouwen en elke streek had zijn eigen bier. De zwaardere bieren werden door de mannen gedronken, terwijl de vrouwen bier dronken met minder alcohol.
Bier is in de horeca, slijterij en de supermarkt te koop.