Ontvang de nieuwste updates
De nieuwste recepten
Geen recept missen?
Varkensbuikspek
Daging babi
Buikspek is het onderste deel van de ribbenkast van een varken. Het vlees bevat vrij veel vet. Het wordt verkocht met of zonder ribben en met zwoerd. Van het vlees worden de speklappen gesneden en gerookt wordt het verkocht als rookspek. Je kunt buikspek braden, koken, grillen, roken en roosteren.
Varkensbuikspek is erg populair in de Chinese en Koreaanse keuken. Het wordt meestal langzaam gaar gestoofd in de oven en daarna wordt onder de gril het zwoerd krokant gebakken. Buikspek klinkt natuurlijk wel een beetje vet en dat is het ook gewoon. Maar dat heeft zo z'n voordelen. Ten eerste: het is geen duur stuk dus je kunt met het grootste gemak de supermarkt links laten liggen en bij een goede slager langs gaan voor kwaliteitsvlees. Daarnaast is de kans dat je het vlees te lang bakt en een droog stuk leer krijgt bijzonder klein. Echt, een half uurtje of uurtje langer maakt niets uit. Derde voordeel tenslotte is dat vet gelijk staat aan smaak. Daar waar "mooiere" stukken vlees, zoals kipfilet, een prettig mondgevoel hebben, geeft vet pas echt het gevoel dat je vlees proeft. En daar is het uiteindelijk toch om te doen.
Varkensbuikspek kan op vele manieren worden bereid. Belangrijk is wel, dat je er de tijd voor neemt. In alle internationale keukens waar varkensvlees wordt gegeten, wordt ook buikspek bereid. Zie hier twee voorbeelden van het bereiden van buikspek. De eerste is een Chinese manier van bereiden en de tweede laat zien hoe Gordon Ramsay het buikspek bereidt.
Het beste kan je het buikspek bij de slager kopen.