Ontvang de nieuwste updates

Blijf met de updates op de hoogte!

Bieslook

Vertaling

Lokio

Latijn

Allium schoenoprasum

Familie / soort

Alliaceae / look

Kenmerken

De plant is verwant aan bolgewassen als ui, prei en knoflook. Van deze uienfamilielid wordt alleen het loof gebruikt. Het zijn eigenlijk buisvormige blaadjes. De jonge stengels smaken het lekkerst, daarom is het goed om regelmatig de oude stengels af te snijden om de groei van jonge stengels te bevorderen. De plant bloeit in juni en juli met blauw-roze-violette schermen. Door de bloei worden de stengels wat stugger en minder lekker. Ook de bloemen zijn eetbaar. In een salade zijn ze erg decoratief.

Het kruid kan vanaf eind maart, begin april worden gezaaid in een wat kalkrijke, goed bemeste, vochtige grond, zowel op een zonnige als op een schaduwrijke plek. De planten doen het goed in bloempotten.

Soorten

- Knoflookbieslook
- Grove bieslook
- Fijne bieslook
- Chinese bieslook

Smaak

Bieslook geeft een zachte uiensmaak aan het gerecht. Het blad kan fijngesneden worden toegevoegd aan salades, kruidenboter, ragouts, sauzen en dressings. Als het wordt gekookt, gebakken of gefrituurd, verdwijnt de smaak. Bieslook dient dan ook op het laatst toegevoegd te worden aan een gerecht. Gedroogd verliest bieslook aan aroma. Invriezen is een goede manier om het kruid toch te kunnen bewaren voor keukengebruik. Bieslook is goed te combineren met peterselie.

Herkomst

Het is een vaste plant die afkomstig is uit de middelgebergtes van Europa en Noord-Azië. Van daaruit heeft het plantje zich over de gematigde klimaatzones verspreid. In België en Nederland komt nog wilde bieslook voor

Teelt

De plant zorgt voor een voedselvoorraad, in de vorm van knollen onder de grond die de winter overleven. Daardoor kunnen deze in de lente heel snel opkomen, bloeien en zaad produceren. Iedere 'bol' vormt een nieuwe bol, maar dikwijls ook meerdere broedbollen aan de wortels. Dit is de ongeslachtelijke vorm van voortplanting. Bovendien is er ook geslachtelijke voortplanting, door zaadvorming.

Bieslook heeft nauwelijks verzorging nodig. Goede, voedzame grond en een zonnige plek zijn het belangrijkste. Tijdig water geven tijdens droogte is ook belangrijk om het blad mooi groen te houden. In het najaar vergeelt het langzaam. De plant gaat dan zijn winterse rusttijd in.

Geef in het voorjaar organische mest en doe dat in juni (tijdens de bloeiperiode) nog eens. Als de planten bloeien, kan het blad wat taaier worden, vandaar dat de bloemen wel worden verwijderd. Je kunt ze dan culinair gebruiken. De niet woekerende pollen worden vermeerderd door ze te scheuren en de delen op een andere plaats (in verse grond) uit te planten. Dat kan in feite het hele jaar door, maar het is handig dat met één plant in het najaar te doen en een deel ervan binnen in een pot voor het keukenraam te zetten; 20 graden Celsius is een goede kweektemperatuur. De plant groeit dan door en je hebt steeds vers blad onder handbereik.

Verkrijgbaar

Bieslook is makkelijk zelf te verbouwen in de tuin of in een bloempot. In de supermarkt zijn bosjes bieslook te koop.

Leuke weetjes

Koffiedik is een goede meststof voor bieslook.

Voedingswaarden van bieslook ( per 100 gr. )
58
246
84,4
3,6
8,5
-
0,7
-
-
0,6
-
1,8
Vitamines van bieslook ( per 100 gr. )
-
0,14
0,15
-
-
-
47
-
Mineralen van bieslook ( per 100 gr. )
3
430
130
75
1,9
30
-
-