Ontvang de nieuwste updates
De nieuwste recepten
Geen recept missen?
Slagroom
Susu kental yg dikocok
Slagroom kan worden bereid uit verschillende soorten dunne room die van de volle melk worden geschept. Het vetaandeel van slagroom bedraagt 30 à 40 procent. De aanduiding 'slagroom' is in Nederland wettelijk gereserveerd voor room van koemelk met minstens 30% vet. Hoewel slagroom bij verkoop doorgaans nog niet "geslagen" is, wordt het wel als zodanig verkocht. De (slag)room moet dan nog luchtig worden geklopt met een garde of mixer. Slagroom is ook te koop in een spuitbus als spuitslagroom.
Enkele tips om een perfecte slagroom te kloppen:
Laat de slagroom tot het moment van kloppen in de koelkast. Gebruik een koude kom om de slagroom in te kloppen (zet de kom zonodig tijdig op een koude plek - als er plaats is in de koelkast). Klop de slagroom zo snel mogelijk (dan blijft het vet in de room koud en vormt het een stevig netwerk voor de lucht in de slagroom).
Kloppen:
Doe de slagroom met suiker naar smaak in een kom (richtlijn 1 - 2 eetlepels suiker per deciliter (=100 gram) slagroom). Klop met een slagroomklopper, handmixer of een keukenmachine (gebruik de dunne garde) op hoge snelheid - tot de slagroom stijf is. Stop af en toe even als de slagroom dik wordt en controleer even of hij al goed is: Als de slagroom stevige pieken vormt als de garde omhoog getrokken wordt is de slagroom klaar.
Klop niet door als de slagroom stijf genoeg is, want dan ontstaat er (zoete) boter en dat is niet terug te draaien. Half (of bijna) stijfgeklopte slagroom die tijdens het kloppen niet dikker of zelfs weer dunner wordt is tijdens het kloppen te warm geworden. Verder kloppen heeft geen zin, de slagroom wordt alleen maar warmer en dunner. Oplossing: De kom met slagroom in de koelkast zetten en weer goed koud laten worden en later verder kloppen of de slagroom gebruiken zoals die is.
Slagroom hoef je natuurlijk niet van koemelk te maken. Je kunt de room van elke melksoort gebruiken, zelfs van sojaroom, of kokosroom. Zet een blikje volle kokosmelk in de koelkast. Gebruik geen light of halfvolle varianten, want dan werkt het niet. Haal het blikje na één nacht uit de koeling en draai het om. Maak het open met een blikopener; je ziet dat de bovenkant behoorlijk waterig is. Giet dit af, zodat de dikke massa overblijft. Zet de schaal waarin je de kokosroom gaat kloppen vijf minuten van tevoren in de vriezer. Als de kom lekker koud is, schep je de dikke kokosroom in de kom. Neem een mixer en klop tot er pieken ontstaan. Voeg wat vanille-extract, suiker of zoetstof toe en klop tot alles gemixt is. Geniet van je slagroom gemaakt van kokosmelk!
Anders dan bijvoorbeeld in Frankrijk en Duitsland wordt slagroom in Nederland meestal gezoet voor het kloppen. Per liter room wordt er dan 60 tot 80 gram fijne kristalsuiker of witte basterdsuiker toegevoegd. De room wordt echter beter en luchtiger als de suiker pas tegen het eind wordt toegevoegd. Verder dient de slagroom goed gekoeld te zijn om hem goed stijf te kunnen kloppen. Om een optimaal en vast resultaat te krijgen, moet er geklopt worden tot de slagroom in de diepte enigszins geel begint te kleuren. Als er daarna verder wordt doorgeklopt wordt deze boterachtig en onsmakelijk. Als er te kort wordt geklopt dan zakt de room snel uit en de volle, romige consistentie wordt dan niet bereikt.
Met een garde geslagen room bevat meer luchtbellen van verschillende grootte waardoor deze beter blijft staan. Hoewel het kloppen enige oefening en uithoudingsvermogen vergt, zal het in een flinke ruime kom -en met een veeldradige garde geslagen- het beste en snelste resultaat kunnen leveren.
In Nederland en Vlaanderen is geklopte slagroom een lekkernij op koffie, warme chocolademelk, ijs en gebak, maar ook op aardbeien. Traditioneel wordt ook slagroom gegeten op advocaat. Ongeklopte slagroom wordt ook verwerkt in warme gerechten zoals roomsauzen. Halfgeslagen slagroom wordt ongezoet gebruikt op de Irish coffee.
Wanneer in een recept staat dat er room moet worden toegevoegd, wordt daarmee eigenlijk altijd volle slagroom bedoeld. Vooral in warme gerechten is dat belangrijk: slagroom kan door zijn hoge vetgehalte probleemloos verhit worden zonder te gaan schiften, bij magerder melkproducten is die kans veel groter. Warme gerechten bereiden met roomsoorten die minder vet dan slagroom bevatten, is dus een stuk lastiger.
Ongeklopte slagroom wordt in bekers en pakjes in de supermarkt verkocht. Daar kan je ook spuitbussen met slagroom kopen.
Wie lactose-intolerant is, is aangewezen op een plantaardig alternatief voor room. In de praktijk kom je dan al snel bij sojaroom terecht, die tegenwoordig bij elke supermarkt verkrijgbaar is. Een minder gangbaar alternatief is room uit amandelmelk, die duurder is maar volgens velen ook smakelijker. Amandelroom is vooral een uitkomst voor mensen die vrezen dat ze met hun gewone voeding al te veel soja binnenkrijgen. Ook kokosroom is een mogelijk alternatief, maar dat heeft dan weer als nadeel een heel uitgesproken smaak. Bovendien is kokosroom zeer calorierijk.
Stijf geslagen slagroom is in de koelkast circa 2 dagen houdbaar, maar zal na een dag (of soms al na enkele uren) langzaam z'n stijfheid verliezen en steeds slapper worden. (De slagroom is dan nog steeds lekker op de koffie!)
Aan slagroom die lang stijf moet blijven kan tijdens het kloppen klop-fix of klop-vast toegevoegd worden.
Klop-fix zorgt ervoor dat slagroom extra lang stevig blijft en verhindert ook dat taarten en dergelijke die met slagroom bespoten of besmeerd zijn te snel week worden. Door de extra stevigheid van slagroom met klop-fix zien garneringen er ook mooier uit (vooral als ze met een kartelmond gespoten worden - de hoeken zijn scherper).