Ontvang de nieuwste updates
De nieuwste recepten
Geen recept missen?
Radijs
Lobak
Raphanus sativus subsp. sativus
Kruisbloemenfamilie
Radijs is de wortel van een plantje dat behoort tot de familie van kruisbloemigen. Deze bolle, (meestal) rode wortels worden rauw gegeten met de schil er nog aan. Ze smaken lekker pittig. Je kunt ze verwerken in soep of in aardappelpuree. Vanwege de felrode schil wordt radijs ook vaak gebruikt als decoratie. Bijvoorbeeld in de Japanse keuken waar de rode sliertjes de rauwe stukjes vis (sashimi) versieren. Er zijn echter ook witte en roodwitte varianten. Nederlandse radijs is heel populair. In eigen land, maar ook in Duitsland, Engeland en Japan. Radijs staat bekend als heerlijk tussendoortje. Een verrassend aspect van radijs is dat je ook het blad kunt eten.
Het eetbare deel van de plant, een bol met wit vlees, is een deel van de gezwollen ondergrondse stengel net boven de wortel. De schil heeft verschillende kleuren. De rode kleur is het meest bekend, maar er zijn ook variëteiten (rassen) met een witte en rood witte tint.
De bol van de radijs wordt meestal rauw gegeten, eventueel dippen in zout. Bij het ouder worden gaat de radijs een stengel vormen en gaat vanaf dat moment in kwaliteit achteruit. Het scherpe, peperachtige van de smaak kan verzacht worden door de rode buitenkant af te pellen. Radijs kan makkelijk voos (sponzig) worden als gevolg van wateronttrekking door de verdampende bladeren. Er zijn echter rassen die weinig gevoelig zijn voor het voos worden. Als de knol gevormd is en in één keer teveel water gegeven wordt kunnen de knollen gemakkelijk gaan barsten.
Radijsjes passen ook in een groentensmoothie. Mix eens een paar radijsjes met een beetje gember en een hele komkommer. Doe er wat kruiden bij zoals verse tijm, peterselie en basilicum en je hebt een heerlijke en supergezonde drank. In plakjes gesneden, dan mengen met verse tuinkruiden en kwark en je hebt een lekker en gezond broodbeleg.
- Cherry belle alleen - voor buiten
- Ronde helderrode - alleen voor onder glas
- Rota - voor onder glas en buiten
- Ronde rode broei - geschikt voor kas
- French breakfast - rood met witte punt
- IJskegel - langwerpig wit met een klein worteltje
- Helios - rond geel radijsje
- Amethyst
Radijsjes zijn ideaal om een salade wat pittiger te maken. De scherpe smaak laat zich goed combineren met een zure dressing van azijn of citroensap. Het radijsje is een ideale snoepgroente. Radijzen kun je daarom het beste op een bordje leggen met kerstomaatjes, komkommer en wortel zodat je een snackgroentemix serveert aan je gasten. Het is hiermee een ideale toevoeging op een plateau met gemengde snackgroenten. Door het gebruik van een beetje zout wordt de scherpe smaak wat verzacht. Ook het jonge blad van radijsjes is eetbaar, je kunt het in salades gebruiken, of eventjes kort gekookt en opdienen als spinazie.
De herkomst van de radijs is moeilijk te achterhalen. Wat wel duidelijk is, is dat sinds de 16e eeuw de radijs in Europa is benoemd. Eerst werd hij in de Franse keuken gebruikt en later is hij over geheel Europa verspreid.
Radijs kan gezaaid worden van december tot september. Van december tot half maart wordt onder glas en daarna in de volle grond gezaaid. Niet dikker zaaien dan 300 tot 400 zaden per m².
Bij vroeg zaaien duurt de teelt enkele maanden en bij zaaien in maart ongeveer zes weken, terwijl in de zomer dit 3 tot 4 weken is. Radijs is eenjarig en de plantjes blijven ongeveer 15 tot 20 centimeter hoog. In het vroege voorjaar onder glas doet de radijs het bij ons het het beste. In het voorjaar kunnen ze buiten gezaaid worden. In de zomer worden de radijsjes vaak aangevreten of zijn ze niet zo lekker. Wel kunnen ze na de zomer, rond augustus, nog een keer gezaaid worden.
Radijsjes hebben de voorkeur voor een lichtere grondsoort. Voldoende en regelmatig water geven is belangrijk, zodat de radijsjes gestaag door kunnen groeien. Ze hebben niet veel voeding nodig, teveel stikstof geeft veel loof maar weinig radijs. Na het onderspitten van oude stalmest of compost wordt er een handje patentkali voor de ontwikkeling van de radijs toegevoegd.
Oogst uit het rijtje de grootste radijsjes, zo krijgen de kleinere radijsjes gelijk meer ruimte om nog te groeien. Trek ze met loof en al uit de grond en verwijder gelijk het loof. Zo blijven de radijsjes hard. Zelfgeoogste radijs wordt al binnen 1 tot 2 uur zacht als het loof eraan blijft.
Radijsjes zijn niet lang te bewaren. Om ze een dag te bewaren kunnen ze het beste in een bakje water gelegd worden.
Radijsjes zijn in de supermarkt en bij de groenteboer te koop.
Radijsjes bevatten veel vezels. Deze helpen andere voedingsstoffen beter te verteren. De nutriënten worden gelijkmatiger door het bloed opgenomen. Daardoor werkt de radijs goed tegen elke ziekte maar met name tegen diverticulitis, hartziekten, diabetes en darmkanker.