Ontvang de nieuwste updates
De nieuwste recepten
Geen recept missen?
Pandanwater
Pandanwater is een geconcentreerde vloeistof gemaakt van de bladeren van de pandanplant. De kleur is helder groen en hij heeft een sterke pandansmaak. Door de sterke concentratie heb je maar een paar lepels nodig om het gewenste resultaat in je gerecht te krijgen. Houd in het gerecht wel rekening met de gebruikte hoeveelheid vloeistof. Gebruik, als je pandanwater neemt, minder vloeistof dan in het recept wordt vermeld.
Het wordt veel gebruikt in toetjes, zoete dranken en gebak. Een bekend gerecht met pandansmaak is de pandancake - een zeer luchtige sponscake die origineel zijn lichtgroene kleur ontleent aan het chlorofyl uit het sap van de gebruikte verse pandanbladeren. Maar tegenwoordig wordt soms ook met kleurstof gewerkt - mede omdat in plaats van verse bladeren vaak kleurloos pandanextract gebruikt wordt. Gebruik liever pandanpasta, omdat het pandanextract een chemisch smaakje achterlaat.
Het pandanwater wordt gemaakt van de bladeren van de Pandanus amaryllifolius. De pandanpalm is een groenblijvende plant met lange lancetvormige bladeren, die een aangename nootachtige geur en smaak hebben. De bladeren worden vers of gedroogd gebruikt. Pandan is een tropische plant, een schroefpalm, met lange luchtwortels. De plant is in het wild zeldzaam, maar wordt veel gecultiveerd om als smaakmaker in Zuidoost-Aziatische gerechten te worden gebruikt. Omdat ze zelden bloeit wordt ze doorgaans door stekken vermenigvuldigd.
Pandanwater wordt gemaakt door de bladeren van de pandanplant te malen met water. De geur en kleur van de pandan wordt in het water opgenomen. Door zo weinig mogelijk water te gebruiken blijft een groene vloeistof over met de geconcentreerde smaak en kleur van de pandan.
Je neemt een aantal pandanbladeren, knip ze klein en schenk er zo veel water op, dat ze net onder staan. Met de blender maal je een paar minuten totdat er een groene massa ontstaat. Daarna moet je de massa door een doekje persen, zodat alleen de vloeistof overblijft. Hoe minder water je neemt hoe geconcentreerder de vloeistof.
Pandanpasta heeft een frisse, enigszins vanilleachtige, lichte notensmaak.
Het vermoeden bestaat dat de pandanplant oorspronkelijk van de Molukken komt. Tegenwoordig komt de plant in het wild nauwelijks nog voor. Hij wordt echter in tuinen veel aangeplant.
Pandanus amaryllifolius heeft luchtwortels en de bladeren groeien aan het bovenste gedeelte van de plant. De jonge uitlopers kunnen gemakkelijk worden verwijderd en opgekweekt in een container of in de volle grond. De jonge planten moeten in de halfschaduw en met weinig water wortel schieten. Daarna kan de plant in de volle zon in een goed gedraineerde vochtige, humusrijke, licht zure grond geplant worden.
Vooral in de droge warme tijd heeft hij behoefte aan extra water. Door de jonge uitlopers zal er spoedig een bossige plant ontstaan, die al naar de soort wel tot 6 meter hoog wordt.
Als kamerplant is de pandan niet geschikt, omdat hij de droge atmosfeer in de huiskamer niet verdraagt.
Pandanbladeren zijn in de oosterse toko te koop. Je kunt ze vers of uit de diepvries kopen.