Ontvang de nieuwste updates

Blijf met de updates op de hoogte!

Paksoi

Latijn

Brassica rapa var. chinensis

Kenmerken

Paksoi is een langwerpige open kool met groene bladeren en spierwitte bladstelen van Aziatische origine. De groente is het gehele jaar verkrijgbaar. Paksoi is een knapperige groente met vitamine C die zowel in slaatjes als om te roerbakken gebruikt kan worden. Paksoi wordt ook wel selderijkool genoemd omdat de dikke stronken die onderaan eindigen in een lange dunne wortel op selderij lijken. Ook van paksoi zijn er verschillende groene kleurtinten beschikbaar. Wat betreft volume en hoogte bestaan er grote verschillen. Één van de bekendste varianten is de baby-paksoi of mini-paksoi.

Paksoi is een behoorlijk snelgroeiend gewas. Het type Paksoi dat in Nederland geteeld wordt is een langwerpige, open bladkool met grote groene lepelvormige bladeren en spierwitte nerven. Opvallend zijn de (afhankelijk van het ras) ongeveer 25 – 35 centimeter lange vlezige bladstelen die ook spierwit zijn. Beiden zijn eetbaar en lekker; de witte nerven kun je roerbakken of stoven, het blad kun je roerbakken, stoven of rauw eten.

Paksoi is een langwerpige, open bladkool met vaak niet meer dan acht tot tien grote, groene bladeren met spierwitte nerven. De bladeren vormen geen hart, maar groeien op verschillende hoogten aan de stengel. De smaak van paksoi lijkt om Chinese kool, maar dan iets pittiger. Paksoi is heerlijk in Indische en Chinese gerechten zoals nasi en bami, maar ook bij gewone Hollandse speklapjes is paksoi heerlijk. Paksoi is het hele jaar in Nederland verkrijgbaar.

Bewaar paksoi in de koelkast. Het blijft zo 2-3 dagen tot een week goed (verpakt in een open plastic zak). Gesneden paksoi kun je 1 dag in de koelkast bewaren.

Smaak

Paksoi is een koolsoort die oorspronkelijk uit Azië komt. Het is een niet sluitende bladkool met knapperige witte stelen en nerven en grote donkergroene bladeren. Paksoi heeft geen typische koolsmaak. Het smaakt eerder wat pittig.

De smaak van paksoi lijkt op die van Chinese kool, maar is iets pittiger. Paksoi komt uitstekend tot zijn recht in gerechten uit de Indische en Chinese keuken, zoals nasi, bami, mihoen, geroosterd varkensvlees en tjaptjoi. De kooktijd van Paksoi is 5 minuten. Paksoi is goed rauw te eten, maar ook bij gewone Hollandse speklapjes is paksoi het proberen waard. Probeer ook eens paksoi in een frisse salade met bijvoorbeeld bieslook of bij een champignon-kaasomelet. Gekookt met een hardgekookt ei of gegratineerd of verwerkt in een soep.

Herkomst

Van oorsprong is paksoi, familie van de Chinese kool, afkomstig uit China en Oost-Azië. Door Chinese emigranten is paksoi over de hele wereld verspreid.

Teelt

Zaai haar pas na half juli. Zaai haar buiten in potjes voor en ze kiemt dan binnen 1 tot anderhalve week. Uitgeplant wanneer ze groot genoeg is groeien de planten zo snel dat je ze vaak al na een week of 6 al kunt eten! Houd daar ook rekening mee in je planning, want je kunt dus tussen half juli en begin september dus beter een paar keer een paar zaden zaaien zodat je over een wat langere periode kunt oogsten.

Paksoi is een koolsoort en vraagt dus veel voeding, zeker omdat ze ook nog snel groeit. Spit een flinke hoeveelheid stalmest/compost onder en verder nog wat koemestkorrels. Ze staat graag zonnig. Paksoi houdt niet van zure grond, op wat zuurdere gronden is het dus raadzaam wat kalk te geven. Ze draait uiteraard mee in de vruchtwisseling met de koolsoorten.

Leuke weetjes

Voordat je de stronk eruit snijdt, kun je de paksoi het beste in zijn geheel wassen in een ruime hoeveelheid water. Daarna snij je de bladeren en stelen in repen en voeg je ze toe aan je gerecht.

Voedingswaarden paksoi ( per 100 gr. )
9
38
96,2
1
0,8
-
-
-
-
-
-
1
Vitamines paksoi ( per 100 gr. )
0,3
0,1
-
0,1
60
-
20
-
Mineralen paksoi ( per 100 gr. )
10
250
50
30
0,5
7
0,02
0,2