Ontvang de nieuwste updates
De nieuwste recepten
Geen recept missen?
Bambuscheut
Rebung
Bambusa oldhamii
Bambusa / grassen
De bamboescheut is de jonge uitloper van de bamboeplant. Speciaal de soorten Bambusa, Dendrocalamus en Phyllostachys zijn voor de consumptie geschikt. Pas geoogste scheuten zijn lichtgeel van kleur en zijn stevig. Bamboescheuten worden vooral uit Latijns-Amerika en Azië ingevoerd. In Europa worden ze alleen in Italië verbouwd.
- Phyllostachys edulis
- Bambusa oldhamii
- Fargesia spathacea
- Dendrocalamus
De bamboescheuten worden geoogst door ze uit de grond te graven. Afhankelijk van de soort kunnen de scheuten tot 1 kg. per stuk wegen. Ze kunnen, ook weer afhankelijk van de soort, gedroogd of gekookt gegeten worden. Ook weer afhankelijk van de soort is de ene scheut smakelijker dan de andere.
De scheuten van de bamboe zijn eetbaar en hebben een frisse, knapperige, niet erg uitgesproken smaak.
De bamboe vinden we in de tropische en gematigde delen van de wereld.
De scheuten worden uit de grond gegraven en daarna worden de donkergekleurde schubben verwijderd.
Bamboescheuten worden vers, gedroogd, in blik of vacuüm verpakt verkocht in oosterse toko's. Blikken met bamboescheuten zijn ook in de supermarkt te koop. De scheuten zijn heel, in plakjes of in reepjes in vloeistof ingeblikt.
De scheuten bevatten blauwzuur, dat door ze te koken verdampt. Ook de stof die de scheuten bitter maakt wordt door het koken verdund.
Een Aziatische martelwijze: Het slachtoffer wordt vastgebonden boven een bamboeplant en die plant groeit/boort zich dwars door het slachtoffer heen.