Ontvang de nieuwste updates

Blijf met de updates op de hoogte!

Mihoen

Vertaling

Bihun

Kenmerken

Mihoen wordt in het Indonesisch bihun genoemd. Bihun is afgeleid uit het Chinees. "Bi" betekent rijst en "hun" betekent bloem. Bihun zijn noedels gemaakt van rijstmeel.

In de Chinese keuken zijn er verschillende soorten rijstnoedels, varierend van (ultra)dunne ronde ‘spaghetti’ tot brede, platte ‘tagliatelle’. De bekendste soort in Nederland is natuurlijk mihoen of rijstmie. De noedels zijn grauwwit tot transparant van kleur, maar worden na koken wit of witgeel. Let op, mihoen, de dunne ronde sprieterige rijstnoedel wordt vaak verward met glasnoedels, die niet van rijst maar van mungbonenmeel gemaakt zijn.

Veelal wordt mihoen verward met glasmie. Glasmie is echter doorzichtiger en wordt gemaakt van bonen (bami van tarwemeel). Mihoen wordt ook veel verwerkt in soepen en salades en het wordt vaak gebruikt als ingrediënt in loempia's. Mihoen is een dunne, Chinese, noedel, gemaakt van rijstbloem. Het is ook bekend onder de naam bihoen (Mihoen en bihoen zijn beide benamingen uit de Min Nan talen) of rijstvermicelli. In Thailand staat deze noedel bekend als sen mie, in Vietnam als Bún, in de Filipijnen als bihon, in Maleisië en Singapore als bee hoon, in Indonesië als bihun of mihun. Kantoneestaligen kennen het als mai fan en Mandarijntaligen als mi fen.

Veelal wordt mihoen verward met glasmie. Hiervan kan men het echter eenvoudig onderscheiden, doordat glasmie doorzichtiger is dan mihoen, dat praktisch ondoorzichtig is en omdat glasmie van bonen gemaakt is. Mihoen wordt praktisch nooit verward met bami, dat van tarwemeel gemaakt wordt, omdat bami geel van kleur is en ook veel dikker is. Bij de bereiding wordt echter veelal gebruikgemaakt van soortgelijke ingrediënten, zoals groenten, vlees, eieren en bouillon.

Bekende gerechten met mihoen/bihoen zijn onder andere mee siam (licht gebakken mihoen noedels in een saus van taotjo -gefermenteerde sojabonen- en tamarinde) uit Singapore en bee hoon goreng (gebakken mihoen met onder andere groenten, ui, ei en vaak kip) uit Maleisië. Mihoen wordt ook veel verwerkt in soepen en salades en het wordt vaak gebruikt als ingrediënt in loempia's.

Soorten

- Kwetiaw basah
- Kwetiauw kering

Samenstelling

Mihoen wordt rijstnoedels genoemd, omdat ze van rijstmeel en water worden gemaakt. Soms wordt er ook tapiocameel of maizena aan toegevoegd. Dit wordt gedaan om de noedels mooi glanzend en doorschijnend te maken. Ze krijgen hierdoor ook een wat taaie structuur.

Ze zijn in allerlei diktes en breedtes te koop, zowel gedroogd, vers of uit de diepvries. Rijstnoedels zijn zeer geschikt voor mensen met een glutenallergie. Zij verdragen geen tarwe, dus de gewone mie is voor hen ongeschikt.

Smaak

De smaak van mihoen is neutraal. Daardoor zijn rijstnoedels erg geschikt om allerlei gerechten mee te bereiden.

De noedels eerst kort in water koken tot ze zacht zijn, zo’n drie tot vijf minuten (afhankelijk van het type en de dikte van de noedels). Dan afspoelen met veel koud water en wegzetten tot gebruik. De rijstnoedels worden toegevoegd aan de wok met ingrediënten en smaakmakers en sudderen gaar, waarbij ze de smaken opnemen.

Herkomst

De rijst noedels zijn oorspronkelijk afkomstig uit China, maar tegenwoordig worden ze over heel Zuidoost-Azië gegeten en gemaakt.

Verkrijgbaar

De rijstnoedels zijn in allerlei maten in de toko te koop.

Leuke weetjes

Net als glasnoedels kunnen gedroogde rijstnoedels in olie worden gebakken, dan zwellen ze op als een soort kroepoek. Leuk om een ‘nestje’ te maken of als crunchy ingrediënt.