Ontvang de nieuwste updates
De nieuwste recepten
Geen recept missen?
Aardbeienjam
Selai stroberi
Aardbeienjam is een gebonden ingekookte vruchtenmoes. Het wordt gebruikt als broodbeleg, of als saus over pudding en ijs. Vaak ook als zoetmaker in de yoghurt.
- Aardbeienjam
- Aardbeiengelei
- Aardbeiconfituur
De aardbeien worden eerst gewassen en de groene kroontjes worden verwijderd. Desnoods worden de vruchten in stukken gesneden. De vruchten worden gekookt tot het sap vrijkomt. Dan wordt er citroensap toegevoegd en de suiker. Op laag vuur wordt de massa ingekoot tot stroopdikte. Vaak wordt geleisuiker gebruikt.
- In confituur worden hele vruchten gebruikt, al gaan tijdens het koken de vruchten stuk.
- Bij het maken van jam worden de vruchten gepureerd of tijdens de bereiding fijngehakt.
- Bij het maken van gelei wordt alleen het sap van de vruchten gebruikt.
De smaak hoort fris/zoet/zuur te zijn.
Het is niet duidelijk beschreven wanneer de aardbeienjam is ontstaan of waar het vandaan komt. Zeker is, dat de mensen vroeger al een manier zochten om hun vruchten langer te kunnen bewaren en inmaken was daarvoor een goede manier.
In elke supermarkt zijn verschillende soorten aardbeienjam te koop. De prijs hangt af van de qualiteit.