Ontvang de nieuwste updates
De nieuwste recepten
Geen recept missen?
Meloen
Melon
Cucumis melo
Cucurbitaceae
De meloen is familie van de komkommer en de pompoenen. Meloenen zijn gemakkelijk met andere soorten te kruisen, waardoor steeds weer nieuwe soorten ontstaan. Hierdoor zijn er vele varianten te koop, die allemaal zoet smaken, maar allemaal net even verschillend. De hoofdsoorten zijn de suikermeloen en de watermeloen. De netmeloen, honingmeloen en de cantaloupe bijvoorbeeld zijn varianten van de suikermeloen.
Meloenen komen oorspronkelijk uit de subtropische gebieden van India, Iran en Egypte. Ze houden van warmte en daarom worden ze in onze streken in kassen gekweekt. De meloen is een klimplant met hechtranken, maar door de grote vruchten wordt hij meestal liggend gekweekt. De vruchten liggen dan op de grond. Daardoor hebben vooral watermeloenen een duidelijke lichte plek op de schil, die aangeeft dat de vrucht daar geen zonlicht heeft gehad. Deze plek wordt donkerder als de vrucht is geplukt. Dit is geen indicatie voor de rijpheid van de meloen. Een onrijpe meloen kan diarree veroorzaken.
De mannelijke en vrouwelijke bloemen groeien aan één en de zelfde plant. Ne bestuiving door bijen en hommels groeit uit de vrouwelijke bloem de meloen. De pitten van de watermeloen liggen in het vruchtvlees ingebed, terwijl bij de andere meloenen de pitten zich in een holte in de kern van de meloen bevinden.
- Cantaloupe-meloenen
- Honing- of suikermeloen
- Galiameloen
- Netmeloenen
- Ogenmeloen
- Watermeloen
Een goede meloen is erg lekker; ze wordt rauw gegeten en smaakt fris, zacht zoet en is zeer aromatisch (misschien ruikt ze nog wel lekkerder dan dat ze smaakt). Rijpe watermeloenen klinken hol en dof als je er op klopt. Bij onrijpe meloenen is bijna niets te horen als je er op klopt. Het lekkerst smaken de meloenen, die op het veld rijp zijn geworden. De meeste meloenen die in ons land verkocht worden, worden onrijp geplukt en rijpen na. Bovendien geuren rijpe meloenen veel sterker dan onrijpe, rijpe meloenen zijn ook zwaarder.
Meloen wordt vooral rauw gegeten in voorgerechten, bijvoorbeeld omwikkeld met rauwe ham. Gepureerd smaken ze heerlijk in smoothies en milkshakes. In stukjes gesneden worden ze gebruikt in bowl of vruchtensalades, of in een salade met sla en noten.
De suikermeloen (Cucumis melo) is al duizenden jaren bekend in Iran en India en Egypte. De Grieken en Romeinen kenden de meloen al. In de 15e eeuw bracht Karel VIII de meloen mee uit Italië.
Omdat meloenen warmte minnende planten zijn, is het gewenst om de zaden bij een temperatuur van 20 - 22 graden te zaaien. Het beste doe je dit in een kas of binnenshuis. Plant het zaadje in een potje, zodat je bij het uitplanten een stevige zaailing hebt met een goed ontwikkeld wortelstelsel. Het beste kun je zaaien rond half april. Bij de juiste temperatuur kiemen de zaden binnen 2 weken.
Plant de zaailingen, mits ze groot genoeg zijn, vanaf half mei uit. In een platte bak hou je een afstand van 1 plant per raam aan, in de kas is het handig om de meloen te laten klimmen zodat ze minder ruimte inneemt. Buiten zoek je het warmste en meest beschutte plekje dat je kunt vinden. Het snoeien bij meloenen heeft tot doel de bladgroei wat te beperken en de vorming van vrouwelijke bloemen te stimuleren. Op die manier krijg je in onze gematigde streken toch nog tijdig vruchtvorming en oogst.
Meloenen houden van een vochtvasthoudende grond die echter niet kletsnat blijft. Een goede hoeveelheid compost onderspitten helpt de grond te verluchtigen. Vermijd i.v.m. schimmels ook een te vochtige plaats. In het begin heeft een meloen weinig water nodig; warmte is echter dubbel zo belangrijk. Giet ook nooit op de plant zelf, altijd alleen waar de stengel de grond in gaat.
Het is handig om de meloenen die zich ontwikkelen op een plankje of tegel te leggen: zo blijft ze droog en rotten ze niet. Buiten kan dat in een natte zomer wel eens gebeuren. In de platte bak en kas heb je daar geen last van omdat je gericht water geeft bij alleen de stengel en in de kas hangen de meloenen boven de grond.
Meloenen kan je in allerlei soorten bij de supermarkt en de groentespeciaalzaak kopen.