Ontvang de nieuwste updates

Blijf met de updates op de hoogte!

Limoensap

Vertaling

Air limau

Kenmerken

Limoensap wordt uit de verse limoen geperst, daarna gezeefd en als onderdeel van een drank gebruikt, zoals kwast, thee met limoensap, in ijskoud water of een cocktail. Limoensap wordt ook gebruikt in dressings, marinades en sauzen.

Omdat limoen veel vitamine C bevat wordt het veel gebruikt in middelen tegen de griep, in combinatie met honing.

Limoensap wordt ook gebruikt om te voorkomen dat geschild fruit, zoals appels, bananen en avocado's bruin verkleuren. Limoensap werkt als een insecticide; het houdt muggen op een afstand. Ook werkt het prima als ontsmettingsmiddel, zorgt in de koelkast voor een frisse geur, pept je op na een avondje stappen en zorgt in het algemeen voor een gezond lichaam en gezonde geest.

Samenstelling

Voor het persen rol je de limoen over het aanrechtblad heen en weer. Ook kan je de limoen even in de magnetron opwarmen.

De limoen snijd je in tweeën en je perst elke helft met een citruspers uit. Als je geen citruspers hebt kan je de halve limoen ook met de hand samenknijpen boven de andere hand. Het sap wordt in een schaaltje opgevangen, terwijl de pitten in de hand opgevangen worden.

Als je de limoen heel laat en met een vork gaatjes in de schil prikt kan je met de hand het sap uit de vrucht persen. Met een citruspers wordt er wel meer sap gewonnen. Ook zijn er sapcentrifuges op de markt, die uit allerlei vruchten en groenten sap halen.

Smaak

Door het citroenzuur in de limoen heeft het sap een scherpe zure smaak. Door het met water te verdunnen wordt het zuur wat afgevlakt. Door suiker of honing als zoetstof te gebruiken wordt de drank aangenaam fris van smaak. Ook gebak en andere gerechten krijgen door het gebruik van limoensap een aangenaam frisse smaak.

Herkomst

De limoen komt oorspronkelijk uit India en China. Tegenwoordig wordt hij vooral in het Middellandse zeegebied verbouwd. Limoenen komen vooral in de tropen en subtropen voor.

Teelt

De limoenboom draagt het hele jaar vruchten. Hij verlangt een gelijkmatig klimaat met voldoende warmte en neerslag. Vergeleken met de andere citrusbomen is de limoen een lastige klant.

Verkrijgbaar

Limoenen koop je bij de groenteboer of in de supermarkt. Limoensap is ook te koop in flesjes of flacons. Dit is een mengsel van water, 20% limoensap, citroenzuur en limoenaroma. Vaak is er ook al suiker aan toegevoegd.

Leuke weetjes

Veel mensen eten voor of tijdens het studeren en daarom is hun suikerspiegel behoorlijk hoog. Een hoge suikerspiegel heeft een averechts effect als het aankomt op studeren. Door een hoge suikerspiegel zullen je studie- of werkresultaten achteruit gaan. Dit komt voornamelijk omdat je concentratie zal afnemen.

Het drinken van limoensap heeft een effect op verschillende dingen in je brein. Het zorgt ervoor dat je bloedsuikerspiegel wordt gereguleerd en daardoor zal de functionaliteit van je brein tijdens het studeren toenemen. Daarnaast bevat het kalium wat een gezond effect heeft op je brein en je hersencellen.

Voedingswaarden van limoensap ( per 100 gr. )
32
135
93
0,5
2
1,9
2,5
-
-
-
-
-
Vitamines van limoensap ( per 100 gr. )
-
0,03
0,02
-
-
-
45
-
Mineralen van limoensap ( per 100 gr. )
2
80
15
11
0,2
-
-
-