Ontvang de nieuwste updates
De nieuwste recepten
Geen recept missen?
Kalfslever
Hati sapi kecil
Kalfslever is de lever van een kalf. Volgens kenners is kalfslever de lekkerste lever. De lever is minder stug dan runderlever en is na het bakken minder snel droog. Verwijder voor het bakken wel het vlies of laat dat door de slager doen. Het vlies is niet eetbaar en als het blijft zitten dan trekt de plak krom bij het bakken. Kalfslever kan, naar smaak, rosé gegeten worden.
Als je kalfslever gaat bakken moet je eerst het vlies van de lever verwijderen. Die is niet te eten. Dan moet je de plakken niet te dun snijden, want de binnenkant moet een beetje rosé blijven. Om dit te bereiken druk je de plakken eerst in wat bloem, klop te veel bloem er af en leg de plakken in een middelwarme koekenpan. De boter mag net gesmolten zijn. Bak een paar minuten aan beide kanten totdat de plakken lichtbruin zijn. Dan pas zout en peper over de lever strooien. Doe je dit eerder, dan zal het zout het vocht uit de lever zuigen en wordt de lever droog.
Omdat koeien alleen melk produceren als ze gekalfd hebben, moeten koeien elk jaar een kalf ter wereld brengen. Omdat niet alle kalveren voor de melkveehouderij gehouden kunnen worden, zal een groot deel van de geboren kalveren gemest worden en voor de slacht worden opgefokt. Voor de mesterij worden de kalveren na 2 à 3 weken bij de koe weg gehaald om in aparte stallen te worden opgefokt voor de slacht of export. Als ze 6 tot 8 maanden oud zijn worden ze geslacht.
De kalveren wegen bij de slacht ongeveer 180 kilo, wat aan vlees ongeveer 150 kilo oplevert.
Kalfslever is bij de slager te koop.
Lever is een belangrijke bron van ijzer. Als je last hebt van bloedarmoede, dan is regelmatig lever eten een goede manier om de bloedarmoede te bestrijden. IJzer in je bloed zorgt er voor, dat rode bloedlichaampjes worden aangemaakt. Die zorgen weer voor het zuurstoftransport in je bloed.