Totaal recepten

2772 Indonesische Recepten

Bekijk ze allemaal!

Kalfsvlees

Vertaling

Daging sapi kecil

Kenmerken

Kalfsvlees is mals en het heeft een fijne smaak. Dit vlees vraagt om toevoeging van zachte, lichte sauzen en kruiden. Bovendien heeft kalfsvlees een laag vet gehalte. Kalfsvlees heeft doorgaans een korte bereidingstijd nodig en staat dus snel op tafel.

Soorten

- Kalfsschnitzel
- Kalfsschenkel
- Kalfsrollade
- Kalfslap
- Kalfskotelet
- Kalfshaas
- Kalfsfricandeau
- Kalfsentrecote
- Kalfsborstlap

Smaak

Je moet wel even opletten bij het bakken en braden. Kalfsvlees kan namelijk snel droog worden en wordt dan wat draderiger. Bestrooi het kalfsvlees voor je het in de pan doet licht met bloem. Hierdoor blijven de vleessappen bewaard. Rosé kalfsvlees heeft door het verschil in voeding ten opzichte van blank kalfsvlees een vollere smaak.

Herkomst

In Nederland wordt alleen nog maar rosé kalfsvlees verkocht. Deze dieren hebben een relatief beter leven dan de dieren die voor het blanke vlees worden gemest. Deze dieren krijgen een heel eenzijdige voeding met veel magere melk en weinig vezelrijk voer. Daardoor krijgen ze te weinig ijzer binnen, wat weer tot bloedarmoede kan lijden. Die bloedarmoede zorgt voor bleek vlees. Ook komen de dieren niet buiten, want gras zal de kleur van het vlees beïnvloeden.

De kalveren die het rosé vlees leveren worden meteen na de geboorte bij de koe weggehaald. Ze krijgen melk en krachtvoer te eten en leven in groepsstallen. Ze worden na 8 tot 12 maanden geslacht. De kalveren wegen bij de slacht ongeveer 180 kilo, wat aan vlees ongeveer 150 kilo oplevert.

Teelt

Omdat koeien alleen melk produceren als ze gekalfd hebben, moeten koeien elk jaar een kalf ter wereld brengen. Omdat niet alle kalveren voor de melkveehouderij gehouden kunnen worden, zal een groot deel van de geboren kalveren gemest worden en voor de slacht worden opgefokt. Voor de mesterij worden de kalveren na 2 à 3 weken bij de koe weg gehaald om in aparte stallen te worden opgefokt voor de slacht of export. Als ze 6 tot 8 maanden oud zijn worden ze geslacht.

Verkrijgbaar

Kalfsvlees is bij de slager te koop. Ook in de supermarkt is kalfsvlees te koop.

Voedingswaarden van mager kalfsvlees ( per 100 gr. )
104
439
75
22,4
-
-
1,6
0,8
0,7
0,1
57
-
Vitamines van mager kalfsvlees ( per 100 gr. )
-
0,1
0,06
0,3
4
2,1
-
0,4
Mineralen van mager kalfsvlees ( per 100 gr. )
90
350
10
220
2
20
-
2,5