Ontvang de nieuwste updates
De nieuwste recepten
Geen recept missen?
Kippengehakt
Ayam cincang
Gallus gallus domesticus
Fazantachtigen / hoendervogels
Gehakt is gemalen vlees. Meestal is het gemaakt van rundvlees of varkensvlees, maar ook van kippenvlees, lamsvlees of schapenvlees kan gehakt gemaakt worden. Ook een mengsel van vleessoorten is mogelijk. Gehakt wordt gemaakt door de vleesbrokken in een gehaktmolen klein te malen.
Voor het maken van kippengehakt worden alle delen van de kip gebruikt, dus niet alleen maar de filets. Omdat kippenvlees erg mager is, is het gehakt van kippenvlees dat natuurlijk ook. Omdat het vlees fijn gemalen wordt, is de bereidingstijd van gehakt korter dan dat van stukken vlees. Zorg er echter wel voor, dat kippenvlees goed gaar is voordat je het eet.
- Rundergehakt
- Lamsgehakt
- Half-om-half gehakt
- Varkensgehakt
Kippengehakt is prima zelf te maken. Je hebt er een gehaktmolen of een foodprocessor voor nodig. Het voordeel van zelf gehakt maken is, dat je zelf bepaalt welk vlees je gebruikt, hoe vet je het gehakt wilt hebben en hoe grof het gehakt moet zijn. Als vlees kan elk stuk van de kip worden gebruikt. Gehakt van alleen de filets zou erg droog en mager worden. Daarom is het beter om ook vlees van de karbonade en de drumstick te nemen. Dat maakt het gehakt wat vetter en daardoor ook wat smeuïger.
Kippenvlees is neutraal van smaak, dus kippengehakt moet goed gekruid worden. Neem pittige kruiden om het gehakt een stevige smaak te geven.
Gehakt is in verschillende gerechten toe te passen. Niet alleen een gebraden gehaktbal of een balletje in de soep, maar ook in Italiaanse, Mexicaanse en Indonesische gerechten kan kippengehakt gebruikt worden. Je kunt ovenschotels met gehakt maken of groenten, zoals courgettes of koolbladeren met gehakt vullen. Gehakt is prima met allerlei groenten te combineren.
Een van de waarschijnlijke voorouders van de kip is het Bankivahoen of rode kamhoen, een in het wild levend kamhoen uit het geslacht Gallus dat voorkomt in Zuidoost-Azië. Deze vogel komt in India en Zuidoost-Azië nog steeds in het wild voor.
In 3200 v.Chr. werden huishoenders gehouden in Azië, vooral in India. De Egyptenaren en Chinezen hielden reeds kippen vanaf het jaar 1400 v.Chr. De eerste gedomesticeerde kippen kwamen rond het jaar 700 v.Chr. in Zuid-Europa terecht. Tegenwoordig komen kippen vrijwel overal ter wereld voor.
De kip komt uit het ei. Na 21 dagen broeden komt het kuiken uit het ei. Kuikens kunnen nadat ze uit het ei gekropen zijn meteen lopen, eten en piepen. Ze zullen de eerste dagen vooral doorbrengen in het zachte, warme dons van de moederkloek, daarna zullen ze meer zelfstandig op stap gaan. Aanvankelijk bestaat de vacht van een kuiken uitsluitend uit dons, maar al na enkele dagen verschijnen de eerste veertjes.
Kippen worden gehouden voor hun eieren en hun vlees. De manier waarop de kippen hun leven leiden, houdt veel mensen bezig. Het mooiste zou zijn, als de kip zijn natuurlijke gedrag kan blijven vertonen, dus al scharrelend zijn voedsel zoeken. Op de boerderij en bij particulieren zou dat mogelijk kunnen zijn, maar in de veehouderij worden de kippen met velen in een hok gehouden. Nadat ze hun gewenste gewicht hebben bereikt, worden ze geslacht en in de supermarkt te koop aangeboden.
Kippengehakt is bij de poelier te koop.
Kippenvlees is erg gevoelig voor salmonellabesmetting. Zorg er voor dat kippenvlees altijd goed gaar is voor consumptie. Zorg voor een goede hygiëne in de keuken en neem voor het snijden van kippenvlees een speciale snijplank, zodat andere levensmiddelen niet in contact komen met rauw kippenvlees.