Ontvang de nieuwste updates
De nieuwste recepten
Geen recept missen?
Kokosolie
Minyak kelapa
Kokosolie ook wel klapperolie of kokosvet genoemd wordt gewonnen uit het witte vlees uit de kokosnoot. Die dan weer groeit aan de kokospalm, de Cocos nucifera. De kokospalm wordt soms de 'Tree of Life' genoemd, omdat alles van de kokospalm bruikbaar is, of als voedingsmiddel of voor de huizenbouw. De kokosnoot bevat veel essentiële en uitermate gezonde voedingsstoffen, zoals laurinezuur, myristinezuur en palmitinezuur.
De olie wordt koud uit het kokosvlees geperst, is ongehard en ongeraffineerd, de zogenaamde vierge kokosolie. Deze olie heeft een lichte kokossmaak en -geur. Hij smelt bij 24 - 26°C. Daarom is hij bij ons meestal in vaste vorm te koop. De geraffineerde en geharde olie is geur en smaakloos en smelt bij 30 tot 37°C. Zuivere kokosolie is kleurloos of in vaste vorm wit. Kokosolie dient op een donkere koele plek bewaard te worden en hoeft niet in de koelkast.
Zo'n twee derde tot driekwart van het droge gedeelte van het kokosvlees bestaat uit kokosolie/vet. Het is zeer rijk aan verzadigde vetzuren met een middellange keten. Dat maakt kokos inderdaad enorm gezond! Traditionele volkeren maken al eeuwenlang dankbaar gebruik van deze super vrucht vanwege zijn helende en gezondheidsbevorderende werking. Uit onderzoek blijkt dat er in dat deel van de wereld beduidend lagere aantallen chronische ziektes voorkomen, zoals hart- en vaatziekten, diabetes en kanker. Recente studies uitgevoerd door Westerse wetenschappers hebben dit bevestigd en linken de consumptie van kokos aan lagere aantallen chronisch zieke mensen. De kokosnoot bestaat voor ongeveer 90% uit verzadigd vet. Is verzadigd vet dan gezond? Ja, het verzadigde vet uit een kokosnoot is gezond. Dit zit hem in de opbouw van het vet. Bovendien blijkt uit onderzoek dat kokosolie onder andere het goede HDL cholesterol verhoogt en stoffen in de bloedbaan die voor ontstekingen kunnen zorgen verlaagt.
Kokosolie bestaat uit middellangeketen vetzuren (de zogeheten MCT's). De meeste andere (dierlijke) verzadigde vetten bevatten voornamelijk langeketen vetzuren die moeilijk afbreekbaar zijn. MCT's bestaan uit kleinere moleculen en worden bijna net zo snel opgenomen als koolhydraten. Daarna worden ze meteen naar de lever getransporteerd waar ze voor een snelle energie bron zorgen. Hierdoor wordt er minder vet massa aangemaakt in tegenstelling tot wat de langeketen verzadigde vetten doen, die moeilijk afbreekbaar zijn en voor meer vet opslag zorgen.
Kokosolie verhoogt tevens de werking van de schildklier waardoor de stofwisseling omhoog gaat. En het verbetert de opname van diverse mineralen zoals calcium en magnesium alsmede de in vet oplosbare vitamines A, D, E en K en ook dat werkt op de lange duur gezondheids bevorderend. Kokosolie zorgt voor een gezonde stofwisseling. Dit bevordert de slanke lijn zonder te letten op de calorieën!
Door het hoge brandpunt van kokosolie kun je het tot grote hoogte verhitten zonder dat het ranzig gaat smaken. Je kunt er dus prima in wokken en het geeft een heerlijk smaakje aan je gerechten.
Kokosolie bestaat voor grofweg 90% uit verzadigde plantaardige vetten. Verzadigde vetten zijn zeer ongevoelig voor hitte en oxidatie door bijvoorbeeld zonlicht of contact met zuurstof. Daarom is het langer houdbaar en wordt het minder snel giftig tijdens het bakken. Kokosolie gaat dan ook tot wel 15 keer zo lang mee in de frituurpan dan gangbare frituuroliën.
Koud geperste kokosolie wordt gewonnen met behulp van een centrifugaal proces. Hierdoor verliest deze kokosolie geen nutriënten en heeft ze een overheerlijke smaak en geur.
De gewone kokosolie wordt gemaakt door kokospulp onder zeer hoge temperatuur te drogen. Door oplosmiddelen wordt kokosolie uit de pulp geëxtraheerd. Vervolgens wordt de olie gebleekt, ontgeurd en geraffineerd, waardoor vitamine E, lecithine, polyfenolen, carotenoïden en mineralen verloren gaan.
De ongeraffineerde en koudgeperste kokosolie, de zogenaamde extra vierge kokosolie wordt gemaakt door kokospulp te laten fermenteren of mechanisch te persen en heeft een smeltpunt tussen de 24 en 26 graden Celsius. In deze extra vierge kokosolie zijn alle voor de gezondheid belangrijke stoffen behouden gebleven.
Kokosolie die koud wordt geperst heeft zijn zachte kokosgeur en smaak behouden. Het is dus van belang om te weten of deze smaak bij je gerecht past. Zo niet, dan neem je de "gewone" kokosolie die geurloos en smaakloos is. Kokosolie is tot 24 graden vast, dus geschikt om als vervanger van boter of margarine op je brood te gebruiken. Je moet de vaste massa wel eerst verwarmen.
De kokospalm is vermoedelijk afkomstig uit Azië, maar Zuid-Amerika wordt ook wel genoemd.
De kokospalm, ook wel klapperboom of klapper genaamd (Nederlandse verbastering van Maleis kelapa wat kokospalm betekent), behoort tot de Palmenfamilie. De kokospalm komt in tropische gebieden voor, vooral op eilanden en langs kusten. De plant wordt geteeld voor haar vrucht, de kokosnoot. Na zes à zeven jaar komt de palm in productie, vormt vrijwel maandelijks een bloemtros, produceert 80 à 125 noten per jaar en houdt dit tot 60 jaar vol. De vruchten groeien uit aan de boom en na ongeveer een half jaar, als ze rijp zijn, vallen ze af. De volledige vruchten drijven door de middelste vezel laag, die veel lucht bevat. Op deze manier kan de kokospalm zich verspreiden langs de kusten van alle tropische gebieden. Door de mens is het gebied waar de kokospalm groeit nog verder uitgebreid.
Kokosolie is bij de oosterse toko en in de reform- en natuurvoedingswinkel te koop.
In de jaren 40 is in de VS geprobeerd om dieren vet te mesten met kokosolie. Tot de verbazing van de boeren werden de dieren niet vet, maar slank en actief! Dit was niet het effect waar ze op gehoopt hadden en dus gingen ze over op soja en maïs. Vanwege het effect op de schildklier vertragen soja en maïs de stofwisseling waardoor de dieren sneller in gewicht toenamen.
In kokosolie komen de vetzuren laurinezuur en caprylzuur voor. Zowel bij zuigelingen en als bij volwassenen beschermen deze vetzuren tegen:
- parasieten zoals wormen, luizen
- voedselvergiftiging
- bacteriën: heliobacter pylori, chlamydia, ziekte van lyme
- virussen: epstein-barr-virus (ziekte van Pfeifer), herpes simplex (koortslip), griep, chronisch vermoeidheid syndroom, hepatitis, meningitis, mazelen.
- schimmels: (candida albicans, voetschimmel, spruw, ringworm, etc).
Caprylzuur heeft schimmeldodende eigenschappen, niet alleen in de darmen, maar ook elders in het lichaam.