Ontvang de nieuwste updates
De nieuwste recepten
Geen recept missen?
Knoflookpoeder
Bubuk bawang putih
Allium sativum
Lookfamilie
Knoflookpoeder is gedroogde gemalen knoflook, waarvan wel de smaak, maar niet de structuur overgebleven is. Het lost goed op in vloeistoffen en kan daardoor goed in marinades gebruikt worden. Knoflookpoeder is van structuur fijner dan granulaat. Het poeder is wit-crème van kleur en heeft een sterke doordringende wat zoetige geur.
Knoflook is gezond. Het is rijk aan vitamine A, B1, B2, B3 en C. Het heeft een ontstekingsremmende werking en het voorkomt de groei van ziekteverwekkende micro-organismen in de darmen. De aangetoonde bloedzuiverende werking van knoflook is een reden te meer om het als ingrediënt toe te passen. Knoflookpoeder wordt ook veel in de landbouw gebruikt als voedingssupplement voor paarden, duiven en kippen. Het helpt goed tegen parasieten en vliegen.
Knoflookpoeder is wat milder van smaak dan verse knoflook, maar wel vreselijk geconcentreerd, gebruik het met mate. Het poeder is beperkt houdbaar en trekt makkelijk vocht aan. Bewaar knoflookpoeder daarom in een luchtdichte verpakking.
- Knoflookvlokken
- Knoflookgranulaat
Zelfgemaakt knoflookpoeder heeft een intensere smaak dan het gekochte poeder. Als je tijd hebt moet je het echt proberen:
Pel de tenen van een paar bollen en snijd die in kleine stukjes. Leg ze op bakpapier in een voorverwarmde oven van 100 graden en laat ze een uur drogen. Schep de knoflooksnippers regelmatig om totdat ze helemaal droog zijn. Dan maal je ze in een koffiemolen of een foodprocessor tot poeder. In een luchtdichte pot bewaren, anders verliest het poeder zijn smaak.
1/4 tl knoflookpoeder = 1 vers teentje knoflook. Knoflookpoeder past bij allerlei soorten hartige gerechten zoals sauzen en salades en bij vis, kip, vlees en groentegerechten. Heerlijk om de soep op smaak te brengen. Groenten als tomaat, aubergine en groene paprika's zijn smaakvol met een beetje knoflook. Verder is het natuurlijk geschikt voor pasta's, stoofschotels, maar ook dressings en marinades worden op smaak gebracht met knoflook. Een andere slimme toepassing van knoflookpoeder is het maken van je eigen knoflookolie. Een theelepeltje knoflookpoeder in een kopje olie, even roeren en klaar.
Knoflook is een bekend specerij met een doordringende geur en smaak. Een kenmerk van knoflook is dat het een vervelende mondgeur oplevert na het eten hiervan. Om die geur te verdrijven moet je op peterselie kauwen of je neemt een paar anijszaden om op te kauwen.
Knoflook groeide oorspronkelijk op de steppes van Centraal-Azië. Van daaruit is de plant over het Middellandsezee gebied uitgebreid. De wilde variant is uitgestorven. In Egypte hebben de piramide bouwers al knoflook gegeten. De Romeinen aten de knoflook om zijn magische krachten: hij zou lustopwekkend zijn en extra krachten oproepen. In de Middeleeuwen werd knoflook gebruikt om duivels en heksen te verdrijven en als geneesmiddel tegen de pest.
De verbouw van knoflook is erg makkelijk. Het beste is om bij de vakhandel pootgoed te kopen. Dan weet je zeker dat de tenen vrij van ziektekiemen zijn. Je poot de knoflooktenen in de herfst of in maart. In de zomer zullen de planten bloeien en in de herfst kunnen de eerste knoflookbollen worden geoogst. De tenen die in de herfst gepoot zijn blijven in de winter in de grond. Zij verdragen nachtvorst en zullen in het voorjaar meteen gaan uitlopen. De knoflook heeft een koude periode nodig om extra grote bollen te ontwikkelen.
Knoflook kan in principe op alle grondsoorten groeien, mits de grond goed water doorlatend is. Het beste resultaat wordt verkregen op zandgrond. De grond moet goed vruchtbaar zijn. Goed verteerde stalmest of andere organische mest kan het beste één jaar van tevoren op de plaats waar knoflook moet komen te staan, worden aangebracht. Knoflook is, evenals ui, prei en sjalot gevoelig voor aaltjes. Vruchtwisseling is nodig om tal van aantastingen te voorkomen. Zet knoflook niet elk jaar op dezelfde plaats. Pas na zes jaar kan knoflook (en ook ui, prei, sjalot) weer op dezelfde plaats worden geteeld.
Knoflook kan ook in een hobby kas worden geplant. Plant de teen niet dieper dan vijf centimeter in de grond. Bollen die in het najaar zijn geplant, kunnen goed tegen vorst. De opbrengst van in het najaar geplante bollen blijkt groter te zijn, dan die in het voorjaar zijn geplant. Van de tenen die in het najaar in een kas zijn geplant, kan vanaf maart tot mei worden geoogst. Tenen die in de volle grond zijn geplant, kunnen vanaf juli worden geoogst. Zodra het blad geel begint te kleuren is knoflook gereed om met loof en al te worden gerooid. Laat de oogst aan de wind drogen zonder nat te worden. Als het bolomwindsel mooi wit is en vliezig aanvoelt, moeten de bollen nog in huis (schuur, garage, zolder) nadrogen.
Knoflookpoeder is te koop in elke supermarkt en in de oosterse toko's.