Ontvang de nieuwste updates

Blijf met de updates op de hoogte!

Kerrie

Vertaling

Kari

Kenmerken

Kerrie is een in de keuken gebruikt mengsel van specerijen en ook wel de naam voor de daarmee bereide gerechten. Het woord kerrie is een verbastering van het Tamil-woord kari, wat saus betekent. Een vast bestanddeel van kerrie is kunyit, vandaar de gele kleur.

Kerrie wordt vooral in India, Engeland, Pakistan, Maleisië, Suriname en Nederland gebruikt. De scherpste kerriemengsels uit India zijn afkomstig uit Madras en Kerala. In India wordt naast gele kerrie ook een rode kerrie gebruikt, waarbij de rode kleur afkomstig is van rode pepers. Over het algemeen geldt: hoe roder, hoe heter.

Sommige curry koks hebben hun eigen specifieke mengsels voor verschillende recepten. Deze worden vaak doorgegeven van ouder op kind. In de westerse wereld heeft het kerriemengsel de neiging om een vrij gestandaardiseerde smaak te hebben, maar in de Indiase keuken wordt een grote verscheidenheid aan kruidenmengsels gebruikt.

In Nederland kennen we vooral kerrie djawa, een mengsel uit de Indonesische keuken en tegenwoordig ook hindoestaanse kerrie, uit de Surinaamse keuken. Uit India is de Kerrie Madras beroemd.

Soorten

- Mild
- Curry
- Madras
- Vindaloo
- Phall

Samenstelling

Milde kerrie:

- 2 eetlepels djinten
- 2 eetlepels ketumbar
- 2 theelepels kunyit
- halve theelepel gemalen chilivlokken
- halve theelepel mosterdzaad
- halve theelepel djahe

Alle kruiden door elkaar mengen.

Madras kerrie:

- 8 eetlepels korianderzaden
- 6 eetlepels komijnzaden
- 1 eetlepel mosterdzaden
- 1 eetlepel venkelzaden
- 4 eetlepels kaneel
- 8 eetlepels peperkorrels
- 1 eetlepel nootmuskaat
- 1 eetlepel kruidnagels
- 2 eetlepels kardemompoeder
- 2 eetlepels kunyit
- 2 eetlepels gemberpoeder
- 1 eetlepel cayennepeper (of meer, afhankelijk van de scherpte)

De hele zaden eerst roosteren in een droge koekenpan, dan malen. Mengen met de rest.

Smaak

Kerrie is een geel kruidenmengsel met een milde, aromatische smaak. De smaak van kerrie komt het beste tot zijn recht als het kruidenmengsel eerst heet gebakken wordt met bijvoorbeeld fijngesneden ui en daarna pas de groenten of het vlees toegevoegd worden.

De meeste currygerechten in de Indonesische keuken zijn niet vergelijkbaar met de Indiase curries. Ook hier zijn de ingrediënten meestal verse kruiden en specerijen. De meeste kerrierecepten bevatten koriander, kurkuma, komijn, fenegriek en rode peper. Afhankelijk van het recept, kunnen aanvullende ingrediënten zoals gember, knoflook, asafoetida, venkel, karwij, kaneel, kruidnagel, mosterdzaad, groene kardemom, zwarte kardemom, nootmuskaat en zwarte peper worden opgenomen.

Kerrie past goed bij vleesgerechten, groenten, vis, roerbakschotels of sauzen. Om de meeste smaak te krijgen kan kerrie het beste aan het begin van de bereiding van een gerecht kort verhit worden in hete olie. Pas wel op dat de kerrie niet verbrandt. Hierdoor komen de aanwezige oliën in de kruiden vrij.

Onder de Engelse naam curry valt niet alleen het kruidenpoeder maar ook de typische kerrieschotels als kipcurry en lamscurry.

Herkomst

Kerrie is oorspronkelijk afkomstig uit India. De toepassing van kerrie in de Indonesische keuken is door de Indonesiërs van India overgenomen. Via Indonesië is het gebruik van kerrie in Nederland terechtgekomen. Migranten uit India en Indonesië brachten het naar Suriname.

Verkrijgbaar

Kerrie is in vele verschillende samenstellingen te koop in de oosterse toko's. De gewone supermarkt verkoopt meestal de op de Nederlandse smaak afgestemde kerrie.

Voedingswaarden van kerriepoeder ( per 100 gr. )
325
1364
26,5
12,5
36
-
12
-
-
-
-
12
Vitamines van kerriepoeder ( per 100 gr. )
-
-
-
-
-
-
-
-
Mineralen van kerriepoeder ( per 100 gr. )
900
1200
500
-
30
-
-
-