Ontvang de nieuwste updates
De nieuwste recepten
Geen recept missen?
Aubergine
Terong / terung
Solanum melongena
Nachtschadefamilie / groente
De aubergine heeft een lange, ovale vorm. De schil is glanzend met een donker paarse kleur wat soms bijna zwart lijkt. Het vruchtvlees is wit van kleur.
- Antroewa
De meeste smaak zit in de schil en is bitter. Het vruchtvlees is neutraal van smaak.
De aubergine komt van oorsprong uit Birma en werd vanuit Spanje pas in de vijftiende eeuw in Europa geïntroduceerd. Terwijl het al sinds de prehistorie in Zuidoost-Azië wordt verbouwd.
De vruchten groeien aan een plant die 40 cm. tot 150 cm. hoog kan worden. De planten van de wilde variant kunnen zelfs groter worden dan 2 meter. De bloemen zijn lichtpaars van kleur met 5 bloembladeren en gele meeldraden.
Je kunt de aubergine per stuk kopen in de supermarkt en bij de groenteboer.
Eet een aubergine nooit rauw. Het kan namelijk maag- en darmklachten veroorzaken door de stof solanine. Er kunnen ook allergische reacties ontstaan, zoals lichte hoofdpijn, jeukende huid en/of mond, na het eten van deze groente.
De aubergine bevat ook nicotine. Het aantal per 100 gram (0,01 mg.) is laag, maar is veel hoger dan in alle andere eetbare planten. Dit komt omdat het familie is van de tabaksplant (Nachtschadefamilie). Pas als je ongeveer 9 kilo aubergine zou eten kom je aan dezelfde hoeveelheid nicotine als er in 1 sigaret zit.