Ontvang de nieuwste updates

Blijf met de updates op de hoogte!

Kolang Kaling

Vertaling

Glibbertjes

Latijn

Nypa fruticans, Arenga pinnata

Kenmerken

Kolang Kaling is een confituur bereid van de zaden van de Attap Palm en ook van de suikerpalm (Arenga pinnata). Kolang Kaling wordt in Azië vaak in koele dranken en desserts gebruikt. Kolang Kaling is zoet en gelatineus.

De zaden worden lang gekookt totdat ze zacht zijn en vervolgens gezoet en bewaard in een geconcentreerde suikersiroop. Gekookte zaden zijn semi-transparant wit van kleur en hebben een gelatine-achtige textuur. De zaden kunnen voordat ze in de siroop gestopt worden eventueel gekleurd worden. Daarna worden ze in ijsgerechten of dranken gebruikt.

Als de kolang kaling na het koken wordt gedroogd, dan blijft een suikerlaagje om de vruchten, wat hen tot een zoet soort snoepgoed maakt.

Kolang Kaling wordt in Azië vooral heel veel gegeten door de Moslim bevolking tijdens de Ramadan. De ruime hoeveelheid koolhydraten in de kolang kaling geeft een vol gevoel, zodat je geen honger krijgt. De verkoop tijdens deze periode wordt dan wel verdrievoudigd.

“Kolang Kaling” is de Indonesische benaming voor deze confituur. In Maleisië noemen ze het “Attap Seed” (of kortweg “Attap”) of “Buah Kabung”, in de Filippijnen zeggen ze “Kaong”, in Thailand heet het “Taan” en in China “Attap chee” ("chee" betekent "zaad" in diverse Chinese dialecten).

Samenstelling

Hier kunnen we natuurlijk geen vers palmfruit kopen, maar hier toch de bereidingswijze:
De bolsters van de attappalm moeten eerst gekookt worden voordat ze gepeld kunnen worden. Palmvruchten zijn er in alle maten en vormen, maar de jonge vruchten zijn de beste. Ze zijn dun, plat, breed, wit en transparant. De vruchten voelen zacht en elastisch aan. De vruchten zijn omgeven door een slijmlaagje, dat door enkele keren wassen zal verdwijnen. Om de licht zure geur te elimineren, moet je de vruchten een uur of twee in water laten weken. Het beste resultaat krijg je met water, waarin je net rijst hebt gewassen. Was ze daarna een paar keer heel goed. Om de vruchten meer smaak te geven kan je ze daarna met een paar pandanbladeren, of daun djeruk purut koken. Daarna laat je de vruchtjes afkoelen en bewaar ze in de koelkast tot verdere verwerking.

Smaak

Je kunt de kolang kaling een kleurtje geven, door ze een paar nachten in gekleurd suikerwater te laten weken. Je kunt ze samen met het suikerwater eten als dessert, of zonder water als snoepgoed. De smaak bepaal je zelf door de pandanbladeren, limoensap of rozenwater. Je gebruikt kolang kaling in ijsgerechten, of andere desserts en als snoepgoed.

Teelt

De suikerpalm bereikt een hoogte van 12 tot 15 meter en het kan 15 jaar duren voordat hij helemaal uitgegroeid is. Als hij volwassen is, zal de palm gaan bloeien en enorme clusters van vruchten vormen. De suikerpalm wordt ook gebruikt om palmsuiker te winnen. Daarvoor moeten de bloemstengels worden afgehakt. Daardoor zal de palm geen vruchten vormen.

Als de vruchten wel door groeien, duurt het ongeveer 5 jaar voordat alle vruchten rijp zijn. De vruchten hebben de vorm van een flinke pruim en zijn geel als ze rijp zijn. Omdat de vruchten na elkaar rijpen kan er gedurende deze vijf jaren geoogst worden. Daarna zal de palm afsterven. De zaden bevatten twee à drie vruchten.

De Attap Palm (Nypa fruticans) is een mangrove palm. Deze palm komt voor in tropische mangroves in Zuid Azië en Noord Australië. De palm heeft een horizontale stam die onder de grond groeit. Slechts de takken, bladeren en bloemen komen boven de oppervlakte uit. De zaden die uit de bloemen voortkomen zijn samengebald in een houtachtig cluster van maximaal 25 cm. doorsnede. In elke bolster zitten twee tot drie zaden.

Verkrijgbaar

Kolang kaling is in de oosterse supermarkt te koop.