Ontvang de nieuwste updates
De nieuwste recepten
Geen recept missen?
Anijszaad
Adas manis
Pimpinella anisum
Schermbloemenfamilie
De anijsplant is een eenjarige plant. Hij wordt tussen de 10 en 60 centimeter hoog en bloeit in een scherm. De witte bloem bestaat uit een heleboel kleine bloemetjes bij elkaar.
Het gedroogde anijszaad kan gemalen worden en als poeder in gerechten worden gebruikt. Het wordt ook in alcoholische dranken als pastis, ouzo en raki gebruikt. Andere anijshoudende alcoholische dranken zijn absint, sambuca en arak.
Anijs heeft een zoetige houtachtige smaak. Hoewel de steranijs dezelfde smaak heeft als de gewone anijs, zijn ze toch geen familie van elkaar.
Oorspronkelijk komt de anijs uit het oostelijke deel van het Middellandse Zeegebied en West-Azië. Anijs werd al in het jaar 1500 voor Christus door de Egyptenaren gebruikt. Het wordt nu uit Zuid-Europa, het Middellandse Zeegebied, Rusland en India ingevoerd, maar de plant komt ook in Nederland verwilderd voor.
De plant verlangt een vruchtbare bodem, die vochtig blijft. De oogst vindt in augustus - september plaats. De plant sterft af en de zaden worden uit de afgemaaide delen gedorst. Anijs is voor onze streken niet zo geschikt, omdat we in de zomermaanden geen stabiel klimaat hebben.
Anijs is als poeder en als zaad te koop in de toko, supermarkt en reformwinkel.
Vooral in de winter wordt anijsmelk gedronken. U lost een anijsblokje op in warme melk. Dit zou de nachtrust bevorderen.