Ontvang de nieuwste updates
De nieuwste recepten
Geen recept missen?
Kaneel
Kayu manis
Cinnamomum verum
Lauraceae
Kaneel bestaat uit de binnenbast van de kaneelboom en wordt vooral gebruikt in zoete gerechten zoals appeltaart en toetjes. Voor het winnen van kaneelolie worden kleine takken en bladeren gebruikt.
De overbekende zoete en warme geur van kaneel is bij bijna iedereen geliefd. Kaneel wordt in Nederland vooral gebruik voor gebak (bijvoorbeeld appeltaart), voor toetjes (stoofpeertjes) en bij koekjes zoals speculaas. Kaneelpoeder kan ook prima als smaakmaker of ter garnering over bereide gerechten gestrooid worden.
- Cassia
Bij het drogen verkleuren de stengels naar de typische geel-bruine kleur. De stokjes kunnen ook gebruikt worden om tot poeder te malen.
Kaneel heeft een scherpe, zoete geur en een pittige, aromatische smaak. De pittige, aromatisch smaak is zeer geschikt om gerechten, gebak, drank en toetjes meer diepgang te geven. Voeg het aan het einde van de bereiding toe, lang meekoken kan kaneel een bittere smaak geven. Probeer ook eens kaneelpoeder over warme chocolademelk of koffie met slagroom. Kaneelstokjes kunnen aan het begin van een bereiding toegevoegd worden. Haal de stokjes er na afloop uit en droog ze voor eventueel hergebruik.
Rond 2800 voor Christus wordt kaneel al genoemd in het kruidenboek van de Chinese Keizer Shennung. Ook in het oude Egypte was kaneel al bekend. Het werd gebruikt in parfum.
De soort die wij in Europa kennen komt oorspronkelijk uit Sri Lanka. De Nederlanders zijn er in Indonesië in geslaagd om ook daar kaneelplantages aan te leggen. Sindsdien exporteert Indonesië ongeveer 8000 ton kaneel per jaar.
De kaneelboom groeit vooral in Sri Lanka, maar ook op Java, in Brazilië en Egypte. De kaneelboom groeit alleen in een tropisch klimaat en dan het liefst aan de kust. Hij is een snel groeiende boom die tot 7 meter hoog groeit. Deze boom wordt in plantages twee tot drie maal per jaar gesnoeid en daarbij laag gehouden. Van de 2 meter lange scheuten wordt de binnenbast geoogst en gedroogd. Na het drogen rolt deze vanzelf op. Vandaar ook de naam, canelle, Latijns voor ‘rolletje’. De stokjes worden vervolgens op lengte gesneden of vermalen tot kaneelpoeder.
Kaneel is zowel als poeder als ook als stokje te koop. In de supermarkt en in de oosterse toko kun je kaneel kopen.