De nieuwste recepten
Voorgerechten
Bijgerechten
Koffiesnacks
Ketjap Manis
Kecap manis
Ketjap manis is een donkere stroperig vloeibare zoete sojasaus. Deze sojasaus wordt hoofdzakelijk in Indonesische gerechten gebruikt. Om de zoete smaak te krijgen wordt aan de basis sojasaus palmsuiker toegevoegd. De ketjapsauzen die oorspronkelijk uit Indonesië worden ingevoerd smaken het beste, zoals kecap ABC of Kecap Bango. Naast sambal is ketjap manis het meest gebruikte ingrediënt in de Indonesische keuken. Over het algemeen is het wel, hoe dikker, hoe beter.
- Ketjap manis sedang
- Ketjap asin
- Ketjap kental
Je kunt zelf je ketjap manis maken, zoals het volgende recept laat zien:
Giet 1 kopje sojasaus in een pannetje, doe er een half kopje gula djawa bij en breng dit aan de kook. Goed roeren totdat de suiker is opgelost. Rasp een teentje knoflook en roer dit samen met een kwart theelepel steranijspoeder en een paar dungesneden schijfjes laos door de sojasaus. Laat dit alles een kwartiertje zachtjes sudderen en je zult zien, dat de ketjap dikker wordt. Haal de laos uit de saus en doe alles in een potje.
De smaak van ketjap manis is met geen enkele sojasaus te vergelijken. Ketjap manis heeft een unieke smaak. Hij is zoet, stroperig van smaak. Omdat er zoveel verschillende merken zijn, met even zo veel verschillen in smaak, moet je zelf uitproberen welke jij het lekkerst vindt.
Ketjap is ontstaan in China in de 2e eeuw en is van daaruit verspreid over Azië. Tegenwoordig wordt het steeds meer gebruikt in de westerse keuken.
Ketjap manis is in elke supermarkt en oosterse toko te koop.