Ontvang de nieuwste updates
De nieuwste recepten
Geen recept missen?
Kipfilet
Ayam fillet
Gallus gallus domesticus
Fazantachtigen / hoendervogels
Kipfilets zijn eigenlijk de borstspieren van de kip. Het vlees is blank en bevat weinig vet. Daarom wordt het als een gezond alternatief gezien voor rund- en varkensvlees. De kipfilet is in vergelijking met de filet van eend of duif erg blank van kleur. Dit komt omdat de borstspieren van de kip niet intensief worden gebruikt om mee te vliegen. Dit is bij de eend en duif wel het geval. Daarom hebben zij donker gekleurde filets, omdat actieve spieren veel zuurstof nodig hebben. De donkere kleur komt door de stof myoglobine, dat erg belangrijk is voor de zuurstofopname in de cellen.
Kipfilet komt meestal van kippen uit de intensieve veehouderij. Zij worden speciaal gefokt voor hun vlees en krijgen speciaal voer om zo snel mogelijk te groeien. Vaak worden deze filets met pekelwater ingespoten er om zo voller uit te zien. Met de kipfilets van biologisch gehouden kippen is dit niet het geval. Het vlees van deze kippen is duurder, maar heeft wel meer smaak. Bovendien hebben de dieren een relatief beter leven gehad.
Kipfilet wordt op verschillende manieren bereid. Ook worden ze gerookt of als broodbeleg verkocht.
Kippenvlees is erg gevoelig voor salmonellabesmetting. Zorg er voor dat kippenvlees altijd goed gaar is voor consumptie. Zorg voor een goede hygiëne in de keuken en neem voor het snijden van kippenvlees een speciale snijplank, zodat andere levensmiddelen niet in contact komen met rauw kippenvlees.
Kipfilet is erg populair in de keuken, omdat het mager is, snel te bereiden en neutraal van smaak is. Het kan in blokjes of reepjes gesneden gewokt worden. Een platgeslagen filet, gekruid, gepaneerd en daarna gebraden wordt als kipschnitzel gegeten. Klein gesneden kipfilet, gepaneerd en daarna gefrituurd wordt als kipnugget gegeten. In wok gerechten of als sateh met een pindasaus bij de rijsttafel wordt kipfilet erg gewaardeerd.
Een van de waarschijnlijke voorouders van de kip is het Bankivahoen of rode kamhoen, een in het wild levend kamhoen uit het geslacht Gallus dat voorkomt in Zuidoost-Azië. Deze vogel komt in India en Zuidoost-Azië nog steeds in het wild voor.
In 3200 v.Chr. werden huishoenders gehouden in Azië, vooral in India. De Egyptenaren en Chinezen hielden reeds kippen vanaf het jaar 1400 v.Chr. De eerste gedomesticeerde kippen kwamen rond het jaar 700 v.Chr. in Zuid-Europa terecht. Tegenwoordig komen kippen vrijwel overal ter wereld voor.
De kip komt uit het ei. Na 21 dagen broeden komt het kuiken uit het ei. Kuikens kunnen nadat ze uit het ei gekropen zijn meteen lopen, eten en piepen. Ze zullen de eerste dagen vooral doorbrengen in het zachte, warme dons van de moederkloek, daarna zullen ze meer zelfstandig op stap gaan. Aanvankelijk bestaat de vacht van een kuiken uitsluitend uit dons, maar al na enkele dagen verschijnen de eerste veertjes.
Kippen worden gehouden voor hun eieren en hun vlees. De manier waarop de kippen hun leven leiden, houdt veel mensen bezig. Het mooiste zou zijn, als de kip zijn natuurlijke gedrag kan blijven vertonen, dus al scharrelend zijn voedsel zoeken. Op de boerderij en bij particulieren zou dat mogelijk kunnen zijn, maar in de veehouderij worden de kippen met velen in een hok gehouden. Nadat ze hun gewenste gewicht hebben bereikt, worden ze geslacht en in de supermarkt te koop aangeboden.
Kipfilet wordt in de supermarkt, bij de poelier en bij de slager verkocht. Je kunt ook gegrilde filet als broodbeleg kopen. Gerookte kipfilet is ook in de supermarkt te koop.