Ontvang de nieuwste updates
De nieuwste recepten
Geen recept missen?
Hamlap
Hamlappen komen van de achterham en zijn de meest malse varkenslappen. Als je de achterham van het varken bekijkt, is het vlees bovenaan de ham het magerste stuk. Hoe verder je naar beneden zakt, hoe meer vet het vlees bevat.
Het bovenste deel wordt meer gebruikt voor de korte bereiding. Het onderste deel is het meest geschikt om te braden. Door het aanwezige vet zal het vlees heerlijk mals en sappig blijven. Braad je het magere vlees te lang, dan wordt het droog. Als je voor het bakken de lappen met bloem bestuift, levert dat een licht gebonden en lekkere bruine jus op. Bovendien blijven de vleessappen in het vlees.
Hamlappen zijn uitstekend geschikt voor saté. Omdat de structuur vrij stevig is, kunnen er mooie en gave blokjes van gesneden worden. De hamlappen met wat meer vet zijn uitstekend geschikt als vlees voor de nasi goreng en stoofschotels.
Hamlappen worden door de slager en in de supermarkt verkocht.