De nieuwste recepten
Voorgerechten
Bijgerechten
Koffiesnacks
Gerookte Kipfilet
Dada ayam asap
Gerookte kipfilet heeft een mooie goudbruine kleur aan de buitenkant. De binnenkant is blank en mooi sappig. Door het roken heeft de kipfilet een fijne rooksmaak gekregen. Door stukjes gerookte filet in een salade te gebruiken krijgt de salade die zachte rooksmaak, zonder te overheersen.
Om een kipfilet mooi te kunnen roken heb je eigenlijk een rookkast nodig. Daarin worden ook allerlei soorten vis gerookt, zoals paling of makreel. Het hout dat gebruikt wordt om te roken is van belang voor de smaak van het eindproduct.
Van de kipfilets moet je eerst alle pezen weg snijden. Dan leg je ze 2 uur in een pekel bad. Spoel ze daarna onder stromend water goed schoon en laat ze een poosje drogen. Ondertussen stook je de rookkast op tot 80 graden. Hang de filets 45 tot 50 min. boven in de kast totdat ze goed gaar zijn.
Nu moet je vochtige houtkrullen over het vuur strooien, zodat het vuur uitgaat en er zich flink wat rook ontwikkelt. De temperatuur zakt nu naar 40 graden. Als je vindt dat de filets mooi van kleur zijn, haal je ze uit de oven en test even of ze echt gaar zijn. Zo niet, wikkel ze dan in aluminiumfolie en leg ze 10 min. in een warme oven. Pas op, want rauwe kip is gevaarlijk voor je gezondheid.
Door de rook krijgen de filets een lichte rooksmaak. De houtsoort bepaalt mede de smaak van de filets. Omdat het een mager product is, past het uitstekend in een calorie-arm dieet.
Roken van vlees- en vissoorten is een manier van conserveren. Al sinds de eerste jagers met hun prooi thuis kwamen zullen ze deze methode van conserveren hebben toegepast.
Wil je niet zelf je kipfilets roken, dan kan je bij de poelier en in de supermarkt dit product kopen.