De nieuwste recepten
Voorgerechten
Bijgerechten
Koffiesnacks
Gelatinepoeder
Gelatine bubuk
Gelatine in poedervorm is erg geschikt voor het binden van desserts, (vruchten)gelei en hartige gerechten.
Poedergelatine wordt opgelost in 5 tot 7 maal zo veel water. Een blaadje gelatine is gelijk aan 1,5 gram poedergelatine. Een pakje poedergelatine (9 gram) heeft dezelfde bindkracht als 6 blaadjes gelatine, het grote voordeel van poedergelatine is dat het niet in hete vloeistof hoeft te worden opgelost. Gelatine kan worden gebruikt om onder andere bavarois, mousse en gelatinepudding te maken. Voor toepassing in desserts zoals bijvoorbeeld friszoete sinaasappelpudding en bijvoorbeeld zalmmousse, gelei en aspic.
- Gelatinepoeder
- Gelatineblaadjes
De gelatine wordt gewonnen door huiden en beenderen van vooral biggen en koeien na hydrolyse langdurig te laten trekken in heet water. Net zoals bij het trekken van een bouillon lossen de oplosbare bestanddelen op. Vervolgens wordt het resultaat ingedikt en gedroogd, in dunne velletjes geperst of tot poeder gemalen.
Gelatinepoeder heeft van zichzelf geen smaak. De smaak wordt gemaakt door de ingrediënten in het gerecht.
De benodigde hoeveelheid gelatinepoeder (20 gram per liter vloeistof) 10 minuten laten wellen in koud water of andere te geleren vloeistof. Verwarm de gewelde gelatinevloeistof onder voortdurend roeren - niet koken! Voeg de gelatineoplossing toe aan het gerecht en plaats dit enkele uren in de koeling.
Deze koud oplosbare gelatine heeft de zelfde textuureigenschappen en effect als traditionele gelatine. Indien het recept het toelaat is het aan te raden de gelatine warm te verwerken (30°C - 40°C) voor een perfecte transparantie van de gelei.
In 1682 beschrijft de uitvinder van de stoommachine, Papin, een kookproces waarmee op basis van beenderen een gelatineuze substantie kan worden verkregen. In 1754 wordt in Engeland het eerste patent verstrekt en in 1870 ontdekt wetenschapper Voit dat het een proteïne is.
Gelatine is te koop in poedervorm en blaadjes in rode en witte variant. In de supermarkt zijn de blaadjes van verschillende fabrikanten te koop.
Gebruik gelatine niet met verse kiwi, ananas, papaya of vijgen. Blancheer deze vruchten vooraf of gebruik vruchten uit blik. De enzymen in deze vruchten breken de gelatine af, zodat je gerecht dun blijft.
Gerechten met gelatine moet je niet meer opwarmen, want de kans bestaat dat het gerecht gaat stremmen en dun wordt. Dit komt omdat gelatine een eiwit is.