Ontvang de nieuwste updates
De nieuwste recepten
Geen recept missen?
Gecondenseerde Melk
Susu kental manis
Gecondenseerde melk wordt ook wel geëvaporeerde melk genoemd. Gecondenseerde melk is er in twee variaties: je hebt een gezoete en een ongezoete vorm. Beide soorten zijn ook buiten de koelkast erg lang houdbaar. Omdat het volume door het condenseren is gehalveerd, is het product makkelijk te vervoeren en op te slaan.
Gecondenseerde melk is koemelk waarbij meestal onder toevoeging van suiker een deel van het water aan de melk is onttrokken. De suiker werkt als conserveermiddel, daarom is steriliseren niet nodig. Wat overblijft is een dikke, plakkerige, lichtgele substantie die ingeblikt jaren buiten de koelkast te bewaren is.
Sommige blikjes gecondenseerde melk bevatten geen extra suiker, maar bevatten alleen de suiker die is ontstaan door de omzetting van lactose tijdens het verdampen. Doordat het resterende deel water in de melk aan suiker gebonden is, krijgen bacteriën er geen vat op en hebben geen basis om te groeien.
Gecondenseerde melk is vooral populair in het Midden-Oosten en alle tropische gebieden op aarde. Omdat gecondenseerde melk lang houdbaar is, ook in de tropen, wordt dit product daar veel gebruikt. Je kunt het aan koffie en/of thee toevoegen, tijdens het koken gebruiken, of aangelengd met water als melk drinken. Hiervoor wordt de ongezoete versie gebruikt.
- Susu kental
- Susu kental manis coklat
Gecondenseerde melk wordt verkregen door het indampen van melk. Dit wordt gedaan door verhitting onder hoge druk, waardoor water aan de melk wordt onttrokken. Het resultaat is een dik, stroperig product. Hier wordt in de meeste gevallen een flinke portie suiker aan toegevoegd voor de smaak en de lange houdbaarheid.
Gecondenseerde melk is een dikke zoete, naar karamel smakende stroperige vloeistof. In Indonesië wordt gecondenseerde melk bijvoorbeeld over de martabak manis gegoten, of in soda gembira of susu telur madu jahe gebruikt.
De uitvinding van gecondenseerde melk wordt toegeschreven aan de Amerikaan Gail Borden die er in 1856 patent op verwierf.
Gecondenseerde melk is in blikjes in de supermarkt en in de oosterse toko's te koop.
Van gecondenseerde melk is een karamelsaus te maken, die rijk en zoet smaakt. Heerlijk over bananen, bestrooid met noten en chocolade. Of gebruik het als toffee/karamelachtige saus over cake, taart, ijs of koekjes.
Hoe maak je “Dulce de Leche”: zet een ongeopend blikje gecondenseerde melk in kokend water. Het blikje moet helemaal onder staan. Laat 3 à 4 uur zachtjes koken. Voeg af en toe kokend water toe, zodat het blikje helemaal onder water blijft staan. Hoe langer je het kookt, hoe donkerder en steviger het wordt. Laat het blikje helemaal afkoelen in het kookwater. Beslist niet openen of in koud water gooien! Dan genieten.