Ontvang de nieuwste updates
De nieuwste recepten
Geen recept missen?
Forel
Oncorhynchus mykiss
Salmonidae / forel
De meeste forellen die in Nederland worden verkocht en gevangen zijn regenboogforellen. Vandaar dat we deze soort bespreken.
De regenboogforel leeft in rivieren en meren, maar ze geven de voorkeur aan snel stromende, heldere beken. De forel is op een natuurlijke wijze verspreid over Noord-Amerika, Noord-Azië en Europa. Verschillende soorten zijn in de 19e eeuw in Australië en Nieuw-Zeeland ingevoerd door visliefhebbers, maar dit leidde tot de verdringing van een aantal inheemse vissoorten.
De regenboogforel is de meest gekweekte vis en is ook erg geliefd om uit te zetten ten behoeve van de hengelsport. De meeste regenboogforellen worden in kwekerijen in Denemarken gekweekt en van daaruit over Europa verspreid. Ze worden ongeveer 80 cm. lang en wegen zo'n 10 kg.
Het beste onderscheidingsteken tussen regenboogforel en de gewone forel is de volledig zwart gestippelde staartvin, die ook nauwelijks gevorkt is. De achtergrondkleur van het lichaam varieert van geelbruin tot zilverachtig. Vooral jonge mannetjes hebben in de paaitijd een roodachtige streep over de flanken. De groei is erg langzaam vergeleken met die van zeeforel. Ze doen er vier jaar over om een gewicht van een pond te bereiken.
Het vlees van een regenboogforel heeft van nature een roze kleur door de kleurstof astaxanthine. Deze stof verkrijgt de in het wild levende forel uit het voedsel van garnaaltjes en kreeftjes. Gekweekte forellen krijgen deze stof niet uit natuurlijk voedsel en hun vlees is daarom grijs. Uit commerciële overwegingen wordt kweekforellen de kleurstof astaxanthine bijgevoerd om zodoende toch een roze vleeskleur te verkrijgen.
Regenboogforellen, die de consument ook wel als zalmforel wordt verkocht, zijn uitermate geschikt voor consumptie. Het aanbod is gegarandeerd, want ze worden in visvijvers gekweekt. Zij zijn het meest geschikt voor de kweek, want ze verdragen ook hogere watertemperaturen ( tot 25 graden) dan andere forelsoorten.
- Zeeforel
- Meerforel
- Beekforel
- Regenboogforel
Verse forel kan bereid worden in de oven, op de barbecue of gewoon in de pan. Een goede verse forel heeft heldere ogen en zal een goede basis vormen voor een heerlijke maaltijd. Verse forel bevat veel graten, maar als je liever een verse forel zonder graat hebt, vraag dan aan je visspecialist of hij de forel wil fileren. Behalve verse forel kan je ook gerookte forel kopen.
De forel stamt oorspronkelijk uit Noord-Amerika en is over de gematigde gebieden van Noord-Europa en Azië verspreid. In de tweede helft van de 19. eeuw werd hij in Britse wateren uitgezet.
Regenboogforellen worden met 2 jaar geslachtsrijp. De paaitijd voor de Europese forel duurt van december tot mei, van de Noord-Amerikaanse forel van maart tot april.
Het vrouwtje graaft diverse kuilen in de kiezelbodem van de rivier. Nadat de eitjes zijn afgezet en bevrucht door een of meerdere mannetjes worden ze weer ondergewerkt door grind. Een forel van 4.5 kg zet ongeveer 4.000 eitjes af van elk 2 tot 5 mm groot. Het kan wel vijf maanden duren voor ze uitkomen. Na het uitkomen blijven de larven nog enkele weken in het grind voordat ze zelfstandig voedsel gaan zoeken. Tot die tijd leven ze van de dooierzak die in het visseneitje aanwezig was.
De jonge regenboogforellen leven in scholen, pas na een jaar of twee gaan ze zelfstandig in een eigen territorium leven. Hun levensverwachting hangt sterk af van de waterkwaliteit en van plaatselijke omstandigheden. De meesten worden echter niet ouder dan een jaar of zeven.
Regenboogforellen leven van insecten, zowel onder als boven water, kleine vissen en reptielen. Onder de jonge forellen is er veel sprake van kannibalisme. In de kwekerijen krijgen de forellen samengeperst vismeel, bloedmeel en visolie als voedsel.
Bij de visspeciaalzaak is verse, bevroren of gerookte forel te koop. Bevroren forel koop je als je de vis niet meteen wil bereiden, omdat dit makkelijk te bewaren is. Koop je verse forel, dan moet je die zo snel mogelijk bereiden. Ook gerookte forel moet je niet al te lang laten liggen.