Ontvang de nieuwste updates
De nieuwste recepten
Geen recept missen?
Daun Djeruk Purut
Kaffir limoen blaadjes
Citrus hystrix
Rutaceae / limoen
Daun djeruk purut is het donkergroene, glanzende blad van de kaffir limoenboom, een struik uit zuidoost Azië. De blaadjes groeien altijd met zijn tweetjes, als een tandem aan de takken. De blaadjes ruiken en smaken heel duidelijk naar frisse limoen. De ronde, donkergroene citrusvrucht heeft een duidelijke tepel aan de steelzijde van de vrucht en een dikke, hobbelige, gerimpelde schil.
De vrucht levert niet veel sap als hij wordt uitgeperst maar de schil, net als de bladeren, geven een subtiel, maar onnavolgbare bitterzoete smaak bij toevoeging aan een gerecht.
De djeruk purutboom is een kleine boom (3 tot 5 meter hoog) die familie is van de citroen en de limoen. Ze is meteen te herkennen aan de zeer typische bladeren: Het lijkt net of er steeds twee bladeren achter elkaar aan een steeltje groeien, maar in werkelijkheid gaat het om één blad dat uit twee - soms vrijwel identieke - delen bestaat.
De bovenkant van de 7 tot 10 centimeter lange bladeren is donker groen en glimmend, de onderkant is lichter groen en dof. De boom zit vol met venijnige stekels. De circa 10 centimeter grote vruchten rijpen van donkergroen naar geel.
- Makrut
- Limau purut
De blaadjes geven een frisse citroensmaak aan gerechten zoals soepen en curries. Kaffir limoenblaadjes of daun djeruk purut worden veel gebruikt in de Indonesische keuken. Het geeft de frisse smaak van limoen aan allerlei soepen en stoofgerechten, bijvoorbeeld met kip en vis.
De blaadjes worden mee gestoofd in het gerecht. Het is echter te taai om zo op te eten, dus het wordt meestal aan het einde van de bereidingstijd uit het gerecht verwijderd. Eventueel kan je de nerf uit het blad snijden, en het blad in hele fijne reepjes snijden en zo als garnituur gebruiken. Dan kan het eventueel wel opgegeten worden.
De heerlijke pittige citroensmaak komt het beste vrij als ze worden geplet of fijn gesneden en toegevoegd aan soepen, salades, curries en roerbakgerechten.
De vruchten zelf worden hoofdzakelijk voor hun schil gebruikt, omdat de vrucht weinig sap bevat. De schil wordt geraspt en aan het gerecht toegevoegd. Pas op dat je het witte deel van de schil niet mee raspt, want dat smaakt erg bitter. Mocht je de geraspte schil willen invriezen, wat prima gaat, dan wordt het witte onder de schil nog bitterder. Dus beslist verwijderen.
De geraspte schil moet je wel meteen verwerken, want de citroenolie vervliegt vrij snel en dan is de smaak vrijwel verdwenen. Het sap van de vrucht is te gebruiken, maar pas op, want hij is erg zuur en heeft een bittere nasmaak.
Oorspronkelijk komt de kaffir lime uit Zuid oost Azië. De kaffir limeboom groeit nu in de tropische- en subtropische gebieden over de hele wereld.
De kaffir limebomen zijn kleine bomen die tot een hoogte van 2,5 meter tot 3 meter kunnen uitgroeien. Het is een groenblijvende struik en heeft dus behoefte aan voldoende licht, warmte en vocht. De stam en de takken van de boom zijn bedekt met sterke, scherpe stekels met een lengte van ongeveer 4 cm. De bloemen zijn klein en zijn roze-wit van kleur.
Onder goede condities zal de kaffir limeboom het hele jaar door vruchten dragen. Vruchten zijn rond, bijna 4 cm. in de breedte en donker groen van kleur. Het oppervlak van de schil is ruw en bobbelig. De schil bevat veel etherische citrusolie, die de vrucht zijn kenmerkende geur en smaak geeft. De donkergroene kleur van de vrucht gaat geleidelijk over in geelachtig/groen.
De planten kunnen hier als kuipplant gehouden worden. Omdat ze niet tegen vorst kunnen, moeten ze in de winter binnen gezet worden. Ze hebben dan veel zonlicht nodig, dus een plek voor het raam is gewenst. 's Zomers kunnen ze dan weer naar buiten, maar pas als ze weer gewend zijn aan direct zonlicht in de volle zon zetten.
De kaffir limestruik houdt van humusrijke grond, die het water goed vast houdt. Het water mag niet in de pot blijven staan. De plant moet regelmatig worden afgesproeid.
De daun djeruk purut zijn gedroogd of in de diepvries te vinden. Ze zijn in de oosterse toko te vinden en soms zijn de blaadjes ook vers te koop. Gedroogd zullen de blaadjes wat van hun aroma verliezen, maar bevroren smaken de blaadjes als verse blaadjes.
Daun djeruk purut is goed voor de spijsvertering, bovendien werken ze bloedzuiverend en ze zorgen voor gezonde, sterke tanden en een gezond tandvlees. In Thailand worden de blaadjes gebruikt in shampoo en deodorant.