Ontvang de nieuwste updates
De nieuwste recepten
Geen recept missen?
Djinten
Komijn
Cuminum cyminum
Schermbloemenfamilie / komijn
Cuminum cyminum is een plant uit de schermbloemenfamilie (Apiaceae), een lid van de peterselie familie. De plant zelf heeft dunne stengels die tot 30 cm. hoog kunnen worden, met fijne smalle blaadjes die op venkel lijken. De plant bloeit met lila of witte bloemen in schermen. Komijn is de gedroogde zaden van het kruid Cuminum cyminum.
Komijn is een internationaal kruid, dat in heel verschillende gerechten wordt toegepast. In Nederland en Vlaanderen wordt komijnekaas gemaakt, in India, Griekenland en Turkije is komijn een onderdeel van kerrie, in Noord-Afrika kruidt men er tajines en couscous mee, in Turkije wordt het ook gebruikt in çörek, in Spanje kruidt men chorizo met komijn, in Mexico is het belangrijk in de chili con carne, in Duitsland gebruikt men komijn samen met karwij in de likeur Kummel.
Komijnzaad lijkt op karwijzaad en wordt daarmee ook vaak verward. De smaak van karwijzaad is intenser en moet spaarzamer gebruikt worden dan komijn. Je kunt karwij in plaats van komijn gebruiken.
Komijnzaad kun je stampen in een vijzel. Je kunt ook gemalen komijnzaad los kopen. Vaak heet dit djinten, wat de Indonesische naam voor komijn is. In de Indonesische keuken wordt dit kruid ook gebruikt voor sauzen en marinades. Djinten is minder lang houdbaar dan komijnzaad zelf.
- Safed jeera
- Kala jeera
Djinten heeft een warme, kruidige, nootachtige anijssmaak, die zich beter ontwikkelt als ze voor gebruik even in een droge pan geroosterd en daarna fijn gewreven worden. Het is wereldwijd populair en een essentieel aroma in veel keukens, met name in de Zuid-Aziatische, Noord-Afrikaanse en Latijns-Amerikaanse keuken. Het wordt vaak gebruikt in kruidenmengsels, zoals garam masala, kerriepoeder en bahaarat.
Komijn is afkomstig uit Iran, Syrië, India en Turkije. De Romeinen gebruikten komijn in plaats van peper. Komijn wordt tegenwoordig vooral in India, Iran, Indonesië, China en in de landen aan de Middellandse Zee verbouwd.
De plant groeit het best in een zanderige, gedraineerde bodem, in een gebied met een warm klimaat. Komijn vereist een lange, hete zomer van drie tot vier maanden, met overdag temperaturen rond de 30° C. Hij verdaagt droogte erg goed. Komijn wordt in het voorjaar in vruchtbare, goed gedraineerde grond gezaaid.
Van de komijn kan men de hele of de gemalen zaden kopen. Beide vormen zijn in de supermarkt, de reformwinkel of in de oosterse toko's te koop.
De Romeinen gebruikten gemalen komijn als broodbeleg en in liefdesdrankjes, omdat ze ervan overtuigd waren dat het gebruik ervan zorgde voor een trouwe partner. De etherische komijnolie is een goede massageolie tegen cellulitis.