Ontvang de nieuwste updates
De nieuwste recepten
Geen recept missen?
Cake
Kue
Cake is een eenvoudige gebaksoort. In Engelstalige landen is "cake" een verzamelnaam voor 'gebak' of 'taart'. In België en Nederland is het een eenvoudig basisrecept van bloem, eieren, boter en suiker.
Meestal wordt hij gebakken in een rechthoekige bakvorm. Als hij in papieren vormpjes wordt gebakken, spreken we van cupcakes. Door te variëren met smaken, kan men bijvoorbeeld citroencake, of rozijnencake maken. Door cacaopoeder toe te voegen krijg je een bruin/gelecake, die marmercake wordt genoemd.
Ook kan je cakerecepten gebruiken om taarten te maken. Je snijdt de cake in tweeën of drieën, smeert de lagen in met crème of jam, decoreert de bovenkant en je hebt op eenvoudige manier een heerlijke taart.
- Arretjescake
- Marmercake
- Kruidcake
Het basisrecept bestaat uit 200 gram bloem, 200 gram boter (eventueel margarine), 200 gram suiker, 3 eieren, bakpoeder, iets zout, iets melk en een smaaktoevoeging (meestal vanille). Roer boter, suiker en vanillesuiker romig. Voeg al roerend een voor een de eieren toe. Daarna nog enkele minuten krachtig kloppen. Voeg gezeefde bloem, bakpoeder, zout en de melk in gedeeltes toe aan het mengsel. In een met zachte boter ingevette cakevorm, bestrooid met bloem of suiker, gieten en 75 minuten bakken op 160 graden.
Cake is een luchtig gebak met een fijn vanillearoma.
Het is niet precies te zeggen wanneer de eerste cakes werden gebakken. Wel weten we, dat de cakes in de middeleeuwen op broden leken, maar dan gezoet met honing. Als rijsmiddel werden eieren gebruikt, zoals nu nog steeds. Na het ontdekken van de bloem werden de cakes meer zoals we ze nu kennen.
Cakes kan men bij de bakker kopen of in de supermarkt.
Mensen met een glutenallergie laten cake staan, want zij verdragen geen producten waar granen in zijn verwerkt.