Soto Ayam Banyumas
Kruidige kippensoep met rijstvermicelli en pittige sambal
Ingrediënten:
- 1 hele kip
- 1 ltr. water
- 2 daun salam
- 1 cm. laos
- zout
- olie
Bumbu:
- 5 kemirienoten
- 5 teentjes knoflook
- 1 theelepel peperkorrels
Sambal:
- 15 rode rawits
- 2 eetlepels pinda's
- 2 eetlepels ketjap manis
- limoensap
Extra:
- 100 gr. tauge
- 100 gr. frietjes
- 50 gr. gebrande pinda's
- 75 gr. rijstvermicelli
- 2 eieren
- 2 lente-ui
- 2 stengels selderie
- 2 eetlepels bawang goreng
Bereiding:
Plet de laos. Kook de kip gaar in het water met de daun salam, laos en het zout. Haal de kip uit de bouillon, bewaar de bouillon en haal het vlees van de botten. Snijd dit vlees in stukken. Rooster de peperkorrels en de kemirienoten en stamp dit met de knoflook fijn. Fruit dit in wat olie tot het gaat geuren. Voeg de bouillon toe en breng het aan de kook. Laat dit zachtjes trekken. Breng het op smaak met peper en zout.
Giet kokend water over de tauge en laat het uitlekken. Week de rijstvermicelli in kokend water, laat het uitlekken en snijd het kleiner. Kook de eieren hard, pel ze en snijd ze in parten. Snijd de lente-ui in ringen en de selderie kleiner. Maal voor de sambal alle ingrediënten fijn. Leg de rijstvermicelli in een kom, strooi daarover de tauge. Leg het kippenvlees er boven op. Schenk de bouillon in de kom. Leg de eipartjes aan de rand, strooi de pinda, de lente-uiringen, de bawang goreng en de chips over het gerecht en serveer met de sambal.