De nieuwste recepten
Voorgerechten
Bijgerechten
Koffiesnacks
Bebek Goreng Madura
Gefrituurde eend met een kruidige saus
Ingrediënten:
- 1 eend
- 5 dl. water
- 2 serehstengels
- 4 daun djeruk purut
- 2 eetlepels limoensap
- ketjap manis naar smaak
- sambal manis naar smaak
Bumbu:
- 8 sjalotten
- 5 teentjes knoflook
- 1 serehstengel
- 8 kemirienoten
- 2 cm. djahe
- 3 cm. kunyit
- 3 cm. laos
- 2 theelepels ketumbar
- halve theelepel peper
- 3 daun djeruk purut
- 2 theelepels zout
Bereiding:
Snijd de eend in stukken, wrijf ze in met het limoensap en laat het 1 uur staan. Plet 2 serehstengels en snijd de sereh voor de bumbu zo fijn mogelijk. Snipper de sjalotjes en knoflook. Schil de djahe, kunyit en laos en snijd ze fijn. Rooster de kemirienoten en ketumbar in een droge koekenpan. Maal de bumbu tot een pasta. Was de eend, dep het droog en wrijf ze dan in met de bumbu, laat het een uur marineren.
Doe de stukken eend met het water, de daun djeruk en de sereh in een pan en kook de eend gaar. Voeg eventueel heet water toe als het teveel verdampt. Haal de eend uit de pan, maak het droog en laat het goed afkoelen. Bewaar het kookvocht voor de saus. Frituur de koude eend in hete olie mooi bruin, laat ze goed uitlekken. Kook de marinade in tot een gebonden saus. Voeg ketjap manis en sambal toe en serveer de saus bij de eend.