De nieuwste recepten
Voorgerechten
Bijgerechten
Koffiesnacks
Smoor Jengkol
Gestoofde jengkol in een pittige saus
Ingrediënten:
- 1 kg. jengkol
- 5 dl. water
- 1 serehstengel
- 4 cm. laos
- 2 daun salam
- 5 eetlepels ketjap manis
- 2 eetlepels olie
Bumbu:
- 8 sjalotten
- 4 teentjes knoflook
- 5 rode lomboks
- 5 kemirienoten
- 1 eetlepel ketumbar
- 1 eetlepel nootmuskaat
- 1 theelepel zout
Bereiding:
Verwijder de schil van de jengkol, zet de peulen in schoon water en laat het een nacht staan. Ververs het water zo vaak tot de jengkol niet meer ruikt. Doe ze in een pan met schoon water en kook ze gaar. Laat ze uitlekken, afkoelen en sla de peulen plat met de stamper van je vijzel.
Verwijder het harde gedeelte van de sereh, snijd de sereh fijn en maal het fijn in de blender. Schil de laos en maal het ook fijn in de blender. Rooster de ketumbar en kemirienoten in een droge koekenpan. Snipper de sjalotjes, knoflook en lomboks fijn, maal de bumbu tot een pasta in de vijzel. Verhit de olie en fruit de bumbu tot het begint te geuren. Voeg de daun salam, sereh en laos toe en bak tot de bumbu droog is. Voeg de jengkol, water en de ketjap toe en stoof totdat de saus dik is.